Daqin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sihai Huayi Zongtu-kartet: Daqin er i kartets vestlige kant

Da Qin (kinesisk: 大秦, pinyin: Dàqín, Wade-Giles: Ta-ch'in, også romanisert Ta-ts'in) var det kinesiske navnet på Romerriket, men ble også brukt om Midtøsten. Oversatt betyr det «Store Qin». Qin er det dynastiet som første gang samlet Kina og etablerte det kinesiske keiserrike i 221 f.Kr., slik at uttrykket Da Qin må ha oppstått ut fra oppfatningen av at Romerriket var et motstykke til det. Det var åpningen av «Silkeveien» på 200-tallet f.Kr. som fikk kineserne til å se på Romerriket som et motstykke til Det kinesiske rike.[1] Romerne holdt til i det vestlige enden av Silkeveien; kineserne i den østre; derav det «speilvendte» navnet.

Det synes som om kineserne aldri trengte helt fram til Romerriket i antikken, skjønt general Ban Chao førte en ekspedisjon på 70 000 mann i år 97 e.Kr. som nådde så langt vest som Kaspihavet. Ban Chaos sendemann, Gan Ying, kom enda nærmere, frem til Svartehavets bredder. Gan Ying utarbeidet en detaljert beskrivelse av Romerriket, men det anses at den baserte seg på annenhånds informasjon.

Navnet «Daqin» for Roma ble benyttet på kinesiske kart så sent som på 1500-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pulleybank, Edwin G. (1999): «The Roman Empire as Known to Han China», i Journal of the Americal Oriental Society, I, s. 71