Danuvius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brosje med fremstilling av elveguden Danuvius, 150-250 (Römermuseum, Wien)

Danuvius var en keltisk romersk elvegud knyttet til Donau (latin: Danuvius, Danubius)

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Danuvius er av indoeuropeisk opprinnelse og avledet av ordroten deH2nu som betyr ”elv” og som også forekommer i elvenavn som Rhodanus (Rhône), Don og Dniester. Flere gudenavn har tilsynelatende det samme opphavet, herunder der irske Danu og den walisiske Dôn, men den eventuelle sammenhengen er ikke klar.

Inskripsjoner[rediger | rediger kilde]

Inskripsjoner med en gud kalt Danuvius stammer fra de romerske provinsene Raetia, Noricum og Pannonia. Funnstedene er i dagens Mengen og Risstissen i Baden-Württemberg, Budapest i Ungarn og Osijek i Kroatia. Den mest berømte illustrerte fremstilling av Danuvius er på Trajansøylen i Roma, hvor Danuvius er avbildet som en typisk elvegud, med sterke likhetstrekk til Neptun.

Grekere, dakere og gotere[rediger | rediger kilde]

Grekerne kjente Donau på et tidlig tidspunkt i antikken og elven gikk under navnet Hister eller Istros. I Hesiods Theogoni er Istros sønn av Okeanos og Tethys. Dakerne tilba Hister. Det samme gjorde goterne, som også dyrket Danuvius (got. Δούναβις = *Donaws) som en hevnens gud. Den gotiske feltherren Gainas lot til og med sine romerske forfølgere bli ofret i elven.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Garrett S. Olmsted: The Gods of the Celts and the Indo-Europeans; Innsbruck 1994. ISBN 3-85124-173-8

Herwig Wolfram: Die Goten; München 1990 (3. opplag). ISBN 3-406-33733-3