Danske Artilleriregiment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Danske Artilleriregiment
Basisdata
LandDanmark
Etablert2005
TypeRegiment
NettsideDanske Artilleriregiment
Operativt oppdrag
RolleArtilleri

Danske Artilleriregiment er den danske Hærens eneste artilleriregiment. Regimentet er samtidig landets yngste regiment, men fører sine røtter tilbake til 1684, idet det samler alle tidligere danske artilleriregimenter.

Regimentet oppstiller Hærens artilleriavdelinger: Feltartilleri, luftvern og måloppklaringsavdelinger. Sjefen, oberst Birger Mejlholm, er samtidig sjef for Hærens Ildstøtteskole. Skolens stabssjef er oberstløytnant Claus D. Møller.

Danske Artilleriregiment har garnison i Varde og en artilleriavdeling garnisonert i Oksbøllejren.

Historie[rediger | rediger kilde]

"Das Artillerie-Corps in Dännemark" - uniformsbilde 1763

Regimentet ble opprettet administrativt 1. august 2005 ved sammenslåing av Kongens Artilleriregiment og Dronningens Artilleriregiment. Offisiell opprettelsesdag er 1. november 2005, idet 1. november generelt er en spesiell dag i Artilleriets livlinje.

Selv om regimentet er ungt, kan dets historie føres tilbake til 1684, da Det Kongelige Artillerie Corps ble opprettet i København. I 1803 ble Artillerikorpset delt i tre brigader, benevnt Danske Artilleri Brigade, Holstenske Artilleri Brigade og Norske Artilleri Brigade. Sistnevnte ble oppløst i 1814.

1842 ble brigadene endret til henholdsvis 1. Artilleriregiment (Danske) og 2. Artilleriregiment (Holstenske), men samlet ble det kalt Den Kongelige Artilleribrigade. I forbindelse med treårskrigen mellom Danmark og Tyskland ble 2. Artilleriregiment nedlagt i mars 1848 da regimentet tilsluttet seg opprørernes side.

I forbindelse med hærloven av 1867 ble 2. Artilleriregiment opprettet 1. oktober 1867 av 7.–9. Batteri og 12. Forstærkningsbatteri og 2. Trainafdeling fra 1. Artilleriregiment.

I 1880 kom en tillegslov til hærloven av 1867. Denne bestemte at de selvstendige batteriene skulle samles i artilleriavdelinger. Artilleriet var hermed organisert som følgende:

  • 1. Artilleriregiment: 1. og 2. Artilleriafdeling.
  • 2. Artilleriregiment: 3. og 4. Artilleriafdeling.

Siden krigen i 1864 var alt artilleri blitt samlet i København, men nå ble det bestemt at 3. Artilleriafdeling (3 AA) skulle garnisoneres i Århus stadigvekk under 2. Artilleriregiment. 3 AA flyttet fra København til Århus i april 1881. I 1895 opprettedes Fæstningsartilleriregimentet, som hadde ansvaret for Københavns festningsartilleri. Dette regimentet ble nedlagt i 1920 da den danske regjeringen erkjente at der ikke var behov for en permanent festning av hovedstaden.

I 1909 ble 3. Artilleriafdeling selvstendig avdeling uten noe tilhørsforhold til et regiment. Samtidig ble Kystartilleriregimentet opprettet. 1. april 1923 ble 3. Feltartilleriregiment opprettet i Århus. Dets stamavdeling ble 3 AA.

I 1932 overgår ansvaret for Kystartilleriet fra Hæren til Søværnet, og dermed nedlegges Kystartilleriet som artilleriavdeling. Av dennes avdelinger opprettes 10. Artilleriafdeling som i 1937 blir til en del av det nyopprettede Luftværnsregimentet.

I 1951 var Artilleriet organisert som følger:

  • 1. Feltartilleriregiment (Kronens Artilleriregiment) i Sjælsmark
  • 2. Feltartilleriregiment (Sjællandske Artilleriregiment) i Holbæk
  • 3. Feltartilleriregiment (Nørrejyske Artilleriregiment) i Århus
  • 4. Feltartilleriregiment (Sønderjyske Artilleriregiment) i Varde
  • Sjællandske Luftværnsregiment i København
  • Jyske Luftværnsregiment i Aalborg
  • 12. Artilleriafdeling på Bornholm
  • Artilleriets Skydeskole i København (Artilleriskolen)
  • Artilleriets Befalingsmandsskole i Ringsted

I 1961 får de danske regimenter og skoler lov til å benevne seg med navn. Se ovenstående i parentes. I 1970 sammenlegges Kronens Artilleriregiment og Sjællandske Luftværnsregiment med Kronens Artilleriregiment som fortsettende regiment. I 1974 sammenlegges Nørrejyske Artilleriregiment og Jyske Luftværnsregiment med Nørrejyske Artilleriregiment som fortsettende regiment. Samtidig samles Artilleriets skoler til Hærens Ildstøtteskole i Varde.

I 1982 sammenlegges Kronens Artilleriregiment og Sjællandske Artilleriregiment til Kongens Artilleriregiment. I 2000 sammenlegges Nørrejyske Artilleriregiment og Sønderjyske Artilleriregiment til Dronningens Artilleriregiment. Endelig blir de to gjenværende artilleriregimentene sammenlagt 1. august 2005 til Danske Artilleriregiment, og dermed er artilleriet igjen samlet i én avdeling.

Avdelinger[rediger | rediger kilde]

1. Artilleriafdeling[rediger | rediger kilde]

1. Artilleriafdeling er Danmarks eneste aktive feltartilleriavdeling. Den består av et stabsbatteri og fire skytende batterier. Avdelingen er plassert i Oksbøllejren, ca. 20 km fra Varde. Avdelingen inngår i 1. Brigade.

2. Uddannelsesafdeling[rediger | rediger kilde]

2. Uddannelsesafdeling har ansvaret for utdannelsen av vernepliktige menige i Artilleriet. Etter avslutning av Hærens Basisuddannelse kan de menige søke om ansettelse ved for eksempel 1. Artilleriafdeling, Luftværnsafdelingen eller en hvilken som helst annen avdeling i Hæren. Avdelingen er plassert i Varde. Avdelingens 1. og 2. batteri utdanner hvert halve år de menige, mens 3. og 4. batteri på skift utdanner de artilleriavdelinger som skal utsendes i internasjonal tjeneste.

3. Førings- og Målopklaringsafdeling[rediger | rediger kilde]

3. Førings- og Målopklaringsafdeling inngår i Danske Division og er divisjonens ildstøttespesialister. I avdelingen inngår et stabs- og måloppklaringsbatteri som har ansvaret for å føre avdelingen og lave måloppklaring mot fiendtlige ildstøtteavdelinger. Det siste klares ved hjelp av artilleripeileradarer, som kan finne ut av hvor fienden har plassert sine kanoner, haubitser, rakettkastere og mortérer, når disse avfyres.

Dessuten inngår et drone-batteri. Det ble innkjøpt et antall Raven UAV-systemer i 2007.

Endelig inngår der et Tactical Air Control Party (TACP)-batteri i avdelingen. Et TACP-lag kan påkalle og lede flystøtte. Før opprettelsen av batteriet i 2005 var lagene plassert direkte ved brigader og divisjon. I dag samles altså all ekspertise omkring flystøtte i ett batteri.

I 2009 overgikk resten av luftvernets enheter til avdelingen, innen det i løpet av forsvarsforliket 2009–2014 skal overgå til Flyvevåbnet.

Valgspråk[rediger | rediger kilde]

Danske Artilleriregiment[rediger | rediger kilde]

Pligten og lidt til

1. Artilleriafdeling[rediger | rediger kilde]

  • 1. Batteri: Fløjbatteriet sætter standarden

2. Uddannelsesafdeling[rediger | rediger kilde]

  • 1. Batteri: Viljen Sejrer
  • 2. Batteri: Vaagen mand er ond at vække
  • 3. Batteri: Vides ikke
  • 4. Batteri: Altid Klar

Merkedager i Artilleriet[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]