Dankort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dankortets logo
Dankortets bakside

Dankort er et dansk betalingskort som første gang så dagens lys i papirutgave i april 1983. I slutten av 1984 kunne pengeinstituttene dog også tilby deres kunder Dankort i elektronisk form (i plast med magnetstripe). Siden 15. januar 2006 er alle Dankort-avtaler blitt administrert av Nets, tidligere PBS.

Bruken av kortet er stadig økende: I 2013 blev Dankortet for første gang brukt mere enn 1 milliard ganger i ett kalenderår, hvilket skjedde 20. desember. I 2013 ble det foretatt i alt 1,032 milliarder betalinger med Dankort og det ble i alt handlet for 319 milliarder Dkr. Det tilsvarer et gjennomsnittsbeløp for ett kortkjøp med Dankort på 309,- Dkr.

Dankortet har i nesten hele dets levetid vært gebyrfritt, hvilket er et særtilfelle i et internasjonalt perspektiv. Dette skyldes hovedsakelig at kortet ble innført ved lov – den såkalte "dankortloven".

I 2013 inngikk dansk detaljhandelen, bankene og Nets en avtale som skal sikre fremtiden for Dankortet. Avtalen innebar at detaljhandelen skal gradvis dekke en større andel av omkostningene ved driften av Dankortet, frem til de i 2018 skal dekke alle kostnadene. Avtalen løper frem til 2020.

Utseende og funksjoner[rediger | rediger kilde]

Dankort fra Lån & Spar bank (forside)

Det nye Dankortet, innført i løpet av sommeren 2004, har inkorporert en synlig mikrobrikke til venstre på kortets forside. På forsiden finner man som på stort sett alle slags betalingskort – oppe fra og ned – navnet på banken, de 4×4 – fysisk fremhevede – sifre som utgjør Dankortets kortnummer. De første fire sifre (som både er preget og trykt) forteller hvilken type kort det er tale om (5019 for Dankort og 4571 for Visa/Dankort), og de neste fire sifre forteller hvilken bank det er tale om (registreringsnummer). Man finner også utløpsdatoen, kortholders navn (kortets eier) og et hologram, forskjellig alt ettersom det er tale om et Dankort eller VISA/Dankort (i så fall er Visas logo også trykt på kortet).

På baksiden av Dankortet finner man Dankort-symbolet, den tilknyttede kontos registreringsnummer og kontonummer. Nedenunder dette finner man et felt hvor kortholderen skal plassere sin underskrift, dette felt inneholder dessuten noen sifre hvorav de siste tre er det som kalles «kontrollnummeret» (dette brukes for eksempel til visse internettbetalinger). Deretter følger den bevarte sorte magnetstripe og produsentens fabrikasjonsnummer i små typer.

Synlige forskjeller på det nye og gamle kort[rediger | rediger kilde]

Den største forskjell på det nye og det gamle Dankortet er at det gamle kortet (1984–2003) ikke hadde en mikrobrikke (en teknologi som ikke var utviklet dengang kortet første gang ble tilbudt). Derutover er det på det nye kort ikke lengre et bilde av kortholder, og kortholders underskrift er ikke lengre laserinngravet, men skal manuelt tilføyes. Registreringsnummeret, kontonummeret og servicenummeret er dessuten – i motsetning til det gamle kortet – nå trykt utenpå kortets plastoverflate.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]