Daniello Bartoli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Daniello Bartoli

Daniello Bartoli (født 12. februar 1608 i Ferrara i Italia, død 13. januar 1685 i Roma) var en katolsk prest tilhørende jesuittordenen som var aktiv som forfatter og historiker.

Han trådte inn i jesuittordenen i 1623.[1] Hans overordnede nektet ham å reise ut som misjonær ettersom de mente at hans litterære talenter ville komme bedre til sin rett i Europa. Han ble dermed lærer i retorikk og predikant i Ferrara, Genova, Lucca, Firenze og Roma.

Bartolis første verk, L'huomo di lettere difeso ed emendato (1645), et litteraturens vademecum for sin tid, ble en bestselger under barokken på italiensk og i mange oversettelser; over 30 utgaver utkom under hans levetid. Som historiker for jesuittene representerte han et brudd med den forutgående latinske humanistiske historieskrivning representert ved Niccolò Orlandini og Francesco Sacchini til den jesuittiske prosatradisjon som han ved sit virke etablerte på italiensk med sin offisielle historie om jesuittordenens første hundreår. Hans monumentale Istoria della Compagnia di Gesu (Roma, 1650-1673), i seks foliobind, er den lengste av de italienske klassikere. Den begynner med en omfattende biografi av ordenens grunnlegger Ignatius av Loyola. Særlig interessant og eksotisk er hans skildring av Frans Xavier og jesuittmisjonene som beskriver India (L'Asia, 1653), Japan (Il Giappone, 1660), og Kina (La Cina, 1663). Så tilkom bind om jesuittene i England ( L'Inghiterra, 1670) og Italia (L'Italia, 1673).

Senere i livet skrev han en rekke vitenskapelige traktater, i tillegg til en katalog med jesuittbiografier, og moralske og åndelige verker som ble samlet i en folioutgave i 1684, Le Morali.

Fra 1670 til 1673 var pater Bartoli rekrtor ved jesuittenes høyskole Collegio Romano i Roma.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Daniello BartoliCatholic Encyclopedia-artikkel