Carleton Gaidusek

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Daniel Carleton Gajdusek»)
Daniel Carleton Gajdusek
Født9. sep. 1923[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Yonkers, New York
Død12. des. 2008[5][6][7][8]Rediger på Wikidata (85 år)
Tromsø, Norge
BeskjeftigelseLege, virolog, biolog, antropolog Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Rochester (–1943)
Harvard Medical School (–1946) (akademisk grad: dr.med.)
NasjonalitetAmerikansk
Medlem av
6 oppføringer
Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
National Academy of Sciences
Australian Academy of Science
American Academy of Arts and Sciences
Royal Academy of Medicine of Belgium
Vitenskapsakademiet for utviklingsland[9]
UtmerkelserNobelprisen i fysiologi eller medisin (1976)
FagfeltMedisin
Kjent forPrioner

Nobelprisen i fysiologi eller medisin
1976

Daniel Carleton Gaidusek (født 9. september 1923, død 12. desember 2008) var en amerikansk lege og forsker.

Han var medmottaker (sammen med Baruch S. Blumberg) av Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1976 for deres felles arbeid med sykdommen Kuru, en meget farlig og smittsom sykdom som oftest settes i forbindelse med kannibalismePapua Ny-Guinea.

Bardon og utdannelse[rediger | rediger kilde]

Gaiduseks far, Karol Gaidusek, var fra Smrdáky i Slovakia, og hans besteforeldre på morssiden var innvandrere fra Debrecen i Ungarn. De bodde i Yonkers i New York, hvor deres sønn Daniel ble født. Gaidusek var ferdig uteksaminert i 1943 fra Universitetet i Rochester (New York), hvor han studerte fysikk, biologi, kjemi og matematikk. Han fikk en MD fra Harvard University i 1946.

Han utførte postdoktor-forskning ved Columbia University, Caltech og Harvard før han ble innkalt for å fullføre militærtjenesten ved Walter Reed Army Medical Service Graduate School som en forsknings-metamorfose. Han holdt en stilling ved Institut Pasteur i Teheran mellom 1952 og 1953. I 1954 begynte han å jobbe som gjesteforsker og professor ved Walter og Eliza Hall Institute of Medical Research i Melbourne i Australia. Det var der han begynte på arbeidet som kulminerte i en Nobelpris i medisin sammen med Blumberg.

Seksuelle overgrep[rediger | rediger kilde]

I løpet av sine mange forskningsturer til Sør-Stillehavet hadde Gaidusek brakt med seg 56 små barn (hovedsakelig små gutter) tilbake til å leve sammen med ham i USA, og han ga dem muligheten til å gå high school og få en college-utdannelse. Han ble senere anklaget av ett av disse barna, som da var blitt en voksen mann, for å ha begått flere seksuelle overgrep mot disse barna i bytte mot at han betalte for deres utdannelse i USA.

Gaidusek ble siktet for gjentatte overgrep mot barn i april 1996. Etterforskningen var i all hovedsak basert på inkriminerende oppføringer som ble funnet i hans personlige dagbok og uttalelser fra ett av de påståtte ofrene.

Han erklærte seg skyldig i gjentatte seksuelle overgrep på flere små gutter i 1997, og av påtalemyndighetene i USA ble han dømt til 12 måneders fengsel. Etter at han ble løslatt i 1998, fikk han tillatelse til å tilbringe prøvetiden på fem år, uten tilsyn, i Europa. Han kom aldri tilbake til USA igjen, og han bodde i denne tiden blant annet i Amsterdam, Paris og i Nord-Norge.

Gaidusek døde den 12. desember 2008 i Tromsø i Nord-Norge, i en alder av 85 år. Han jobbet og besøkte flere av sine forsker-kolleger i Tromsø på tidspunktet da han døde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som D. Carleton Gajdusek, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Daniel-Carleton-Gajdusek, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Records of persons of interest, svazky.cz[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Records of persons of interest, svazky.cz[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 21012, oppført som Daniel Carleton Gajdusek[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «D. Carleton Gajdusek, Who Won Nobel for Work on Brain Disease, Is Dead at 85», publisert i The New York Times, verkets språk engelsk, utgitt 15. desember 2008, besøkt 20. januar 2021[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Base biographique, oppført som Daniel Carleton Gajdusek, BIU Santé person ID 19103[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Daniel Carleton Gajdusek, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id gajdusek-daniel-carleton, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Social Networks and Archival Context, oppført som Daniel Carleton Gajdusek, SNAC Ark-ID w6tf0grd, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ twas.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]