Dangereuse de l’Isle Bouchard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dangereuse de L' Isle Bouchard»)
Dangereuse de l’Isle Bouchard
FødtDangereuse de l'Isle Bouchard
1079Rediger på Wikidata
Død1151Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseAristokrat Rediger på Wikidata
EktefelleAimery I av Châtellerault
Partner(e)Vilhelm IX av Aquitaine
FarBarthélémy de l'Ile Bouchard
MorGerberge de Blaison
BarnAénor de Châtellerault
Hugues II, Vicomte de Châtellerault[1]

Dangereuse de l'Isle-Bouchard (født 1079 eller 1089, død en gang etter 1119, muligens i 1151/1153), var en fransk adelskvinne, gift med vicomte Aimery I av Châtellerault (10771079), som skapte en skandale i middelalderen da hun ble bortført, kanskje ikke uvillig, av hertug Vilhelm IX av Aquitaine. Hennes historiske betydning ligger i at hennes datter Aenor de Châtellerault ble gift med hertugens sønn Vilhelm X av Aquitaine i 1121. Dette ekteskapet frambrakte datteren Eleanora, som arvet Aquitaine etter sin fars død, og siden ble dronning av henholdsvis Frankrike og England.

Dangereuse (eller Dangerosa) ble født ved L'Ile-Bouchard i Indre-et-Loire. Hennes far var Barthlmy De L' Isle Bouchard (de Bueil) og hennes mor Gerberge de Blaison. Hun ble gift med vicomte Aimery I av Châtellerault, en vasall av Vilhelm IX av Aquitaine. Med Aimery I fikk hun minst fire barn;

En gang rundt 1114 skal hertug Vilhelm IX av Aquitaine ha bortført Dangereuse fra hennes ektemann Aimery I. Foruten at Vilhelm IX var en mektig hertug som den forsmådde ektemann var sjanseløs å sette seg opp, var Vilhelm IX også kjent som en amorøs dikter og trubadur. Det er derfor ikke usannsynlig at Dangereuse ble forført og villig fulgte med hertugen til hans palass i Poitiers. Vilhelm IX ble bannlyst av kirken for dette tyveriet av en annens hustru, noe som ikke var ukjent for ham, i og med at det var andre gang det skjedde. At Vilhelm IX allerede var gift med hertuginne Filippa Maude av Toulouse som hadde født ham en rekke barn gjorde ikke skandalen mindre. Vilhelm IX installerte Dangereuse i Maubergeonne-tårnet i sin festningen i Poitiers, noe som ga henne tilnavnet La Maubergeonne, og i henhold til den engelske krønikeskribenten og historikeren William av Malmesbury skal han også ha fått malt hennes bilde på sitt skjold. Da hertuginne Filippa kom tilbake fra Toulouse, som hun på denne tiden var herskerinne av, ble hun fortørnet over at ektemannen hadde tatt en elskerinne inn i hennes palass. Hun bønnfalt venner, andre adelige, og kirken om at Dangereuse måtte bli forvist, men forgjeves. Pavens skallete legat Giraud klagde til Vilhelm IX og krevde at han leverte Dangereuse tilbake til hennes ektemann. Hertugen svarte da at «Krøller vil vokse på din skalle før jeg skiller meg fra henne!»

Også hertugens sønn og arving, Vilhelm X, var lite fornøyd med at faren satte sin lovlige hustru til side for en tvilsom elskerinne, men i 1121 lot hertugen sin sønn Vilhelm X bli gift med datteren til Dangereuse: Aenor de Châtellerault. Datteren Aenor fikk tre barn med Vilhelm X, to døtre og en sønn. Da sønnen døde fire år gammel ble den eldste datteren arving til hertugdømmet Aquitaine. Eleanora av Aquitaine ble siden gift først med den kommende franske kongen Ludvig VII og deretter med den blivende engelske kongen Henrik II.

Hva som siden skjedde med Dangereuse er uklart. Det synes som om hun levde fram til 1153. Filippa av Toulouse klarte ikke å få henne forvist, og dro i krenket av sted i 1116 til Fontevraud-klosteret hvor hun døde i 1118.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Maubergeonne de l' Isle-Bouchard