Danaë

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Titians Danaë, inspirert av Ovids Metamorfoses, representerer jenta i øyeblikket da hun blir gravid gjennom et gyldent regn.
Rembrandts tolkning av det samme temaet.

Danaë (gresk: Δανάη, «pakket») var i gresk mytologi datter til kong Akrisios av Argos og Eurydike (ingen slektskap til Orfevs' Eurydike). Hun var mor til Persevs med Zevs. Hun krediteres noen ganger for grunnleggelsen av Ardea i Lazio.

Akrisios var skuffet over at han ikke hadde mannlige arvinger og spurte et orakel om dette ville endre seg. Orakelet fortalte ham at han skulle dra til verdens ende hvor han ville bli drept av hans datters barn. Hun var barnløs, og han stengte henne inne i et bronsetårn eller en hule for å holde henne barnløs. Men Zevs kom til henne i form av et gyldent regn og befruktet henne. Andre versjoner forteller at han kom som en solstråle. Kort tid etter ble barnet Persevs født.

Akrisios var ikke fornøyd med dette, men han ønsket ikke å provosere på seg gudenes vrede ved å drepe avkommet og kastet begge i sjøen i en trekiste. Sjøen ble stilnet av Poseidon på Zevs ønske og paret overlevde. De fløt i land på øya Serifos hvor de fikk ly hos Diktys, bror til kong Polydektes, som oppfostret gutten.

Etter at Persevs drepte Medusa og reddet Andromeda, gikk orakelets profeti i oppfyllelse. Persevs var på vei til Argos, men da han hørte om profetien, dro han i stedet til Larissa hvor det ble avholdt leker. Tilfeldigvis var Akrisios der, og Persevs traff ham ved et uhell med sitt kastespyd (eller diskos) og oppfylte profetien. Han var for skamfull til å dra til Argos og gav kongedømmet til Megapenthes, sønn til Proetos (Akrisios' bror), og tok over hans kongedømme i Tiryns der han grunnla Mykene og Midea.