Damien Hirst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Damien Hirst

Damien Hirst (født 7. juni 1965 i Bristol) er en engelsk kunstner. Han vokste opp i Leeds. Hirst regnes som en av frontfigurene i en gruppe kunstnere som er omtalt som «Young British Artists» (eller YBAs). Disse kunstnerne utmerket seg med en ironisk og sensasjonslysten konseptkunst, og de fikk stor betydning for det britiske kunstmiljøet utover på 1990-tallet. I likhet med mange av sine kolleger blant yBa'ene, fikk Hirst sin utdannelse ved kunstskolen Goldsmith’s College i London, hvor han var ferdig i 1989.

Mange av kunstverkene hans tar utgangspunkt i naturvitenskapelige temaer. Han er blant annet kjent for sin skulpturserie der ulike dyr er preservert. Her inngår blant annet skulpturen The Physical Impossibility Of Death In the Mind Of Someone Living hvor en 18 fot lang tigerhai er preservert i formaldehyd i et glassmonter. Hirst har fått mye mediaoppmerksomhet med sine spekatakulære verk, hvor døden ofte er en sentral del.

I 1990-årene ble han hurtig en stigende stjerne etter at den berømte kunstsamleren Charles Saatchi ervervet en mengde av Hirts verker.

I Norge har kunstverk av Damien Hirst vært utstilt i Stavanger, Oslo og i bygda Flø utenfor Ulsteinvik. Hans seneste salgsutstilling i Norge var høsten 2010 på Galleri Bi-Z i Kristiansand. I 2005 ble Hirst tildelt Turner Prize for verket «Mother and Child Divided», som tidligere var ervervet av den norske skipsrederen og kunstsamleren Hans Rasmus Astrup. Han deponerte verket i Astrup Fearnley Museet i Oslo. I november 2006 ble Hirsts første salgsutstilling i Norge vist i Galleri Trafo i Asker. Kunst signert Hirst ble da solgt for tretten millioner norske kroner. Kunstneren er representert i en rekke norske samlinger, blant annet hos Petter Stordalen.

I henhold til avisen Sunday Times' liste over rike briter, er Hirst, innen salget[klargjør] av 223 nye verk på auksjonen «Beautiful Inside My Head Forever» på Sotheby's, god for to milliarder norske kroner. Det innebærer at Hirst er dobbelt så rik som Mick Jagger samt Elton John og like rik som J. K. Rowling, forfatteren av bøkene om Harry Potter. Med dette blir han betraktet som den rikeste kunstneren i verden.

Enkelte av Damien Hirsts forhenværende bestselgere[rediger | rediger kilde]

  • «For the Love of God» er en hodeskalle, belagt med diamanter, som ble solgt for 500 millioner norske kroner.
  • «Lullaby Spring» er et skap med medisiner som ble solgt for vel hundre millioner norske kroner.
  • «The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living» er en 4,3 meter lang tigerhai som ble solgt for 45 millioner norske kroner.