Dalwhinnie (destilleri)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Destilleriet.

Dalwhinnie er et destilleri i landsbyen Dalwhinnie i regionen Highland i Skottland. Destilleriet produserer single malt whisky, som blir klassifisert som Highland Single Malt. Destilleriet ble grunnlagt i slutten av 1890-tallet, da med navnet «Strathspey» etter en by i nærheten. Plasseringen ble valgt på grunn av stedets tilgang på rent kildevann fra Lochan-Doire-Uaine, og store mengder torv fra myrene i området. Dalwhinnie er det høyest beliggende destilleriet i Skottland. Navnet betyr «møteplass», noe som viser til at gamle ruter når man drev kveg fra ett beite til et annet møttes her.

En flaske 15 år gammel single malt.

John Grant, George Sellar og Alexander Mackenzie grunnla destilleriet Strathspey i 1897. Produksjonen startet i 1898, men selskapet gikk konkurs samme år. Destilleriet ble så solgt til A.P. Blyth i 1898, og overtatt av hans sønn som gav destilleriet navnet «Dalwhinnie». I 1905 kjøpte det amerikanske selskapet Cook & Bernheimer destilleriet. de var på utkikk etter malt for å produsere blandet whiskey for det amerikanske markedet, og dette var den første amerikanske investeringen i skotsk whiskyindustri. Den amerikanske involeringen varte fram til alkoholforbudet i USA i 1920, og destilleriet fikk igjen skotske eiere da det ble kjøpt av Lord James Caler, en av eierne av whiskyblanderen MacDonald Greenlees. Etter at MacDonald Greenlees har blitt tatt over av Distillers Company Limited, har Dalwhinnie blitt med i gruppen til blanderen James Buchanan som er kjent for sin «Black & White»-blended whisky.

En brann i 1934 stoppet produksjonen i tre år, og gjenåpningen i 1938 varte ikke så lenge før utbruddet av andre verdenskrig førte til restriksjoner på kjøp av bygg. Etter gjenåpningen i 1947 har produksjonen gått uavbrutt fram til i dag, selv om malting på stedet ble avsluttet i 1968.

Dalwhinnie har blitt kjent på grunn av eierne United Distillers' markedsføringskampanje «Classic Malts of Scotland» som ble startet i 1988. Tross dette, er bare rundt 10% av produksjonen merket som «single malt», mens resten blir brukt i «Black & White»-blandingen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]