Dalsfjorden (Sunnfjord)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For andre fjorder med samme navn, se Dalsfjorden.

Dalsfjorden er en fjord i Askvoll, Fjaler og Sunnfjord kommune, i Vestland fylke. Den er en fortsettelse av Vilnesfjorden, og begynner mellom Sandvika og Åsnes, hvor fjorden snur mot nord og deretter østover igjen. Vilnesfjorden og Dalsfjorden er til sammen 43 kilometer lang. Den innerste delen av fjorden er svært smal, under en kilometer bred.[1]

På nordsida av den ytre delen av fjorden ligger bygda Holmedal. Noe lengre øst går Flekkefjorden sørover til bygda Flekke. Videre østover i fjorden ligger øya Dalsøyna og tettstedet Dale, kommunesenteret i Fjaler som fjorden er oppkalt etter.

Videre østover danner fjorden kommunegrensa mellom Fjaler og Sunnfjord. To kilometer før fjordbotnen, på nordsida av fjorden, ligger bygda Bygstad. I fjordbotnen ved Osen munner elva Gaula ut.

Fylkesvei 607 går på nordsida av fjorden fra Holmedal østover til Dale, over Dalsfjordbrua, som etter tiår med disputter, ble bygget . Herfra går fylkesvei 57 videre innover fjorden på sørsida. Fv5678 går langs deler av nordsida av fjorden til Laukeland.

Fylkesveg 609 går over Dalsfjordbrua, ei hengebru over Dalsfjorden som del av «Dalsfjordsambandet» i Sunnfjord i Sogn og Fjordane. Ottersteintunnelen til høyre i bildet og Laukelandshesten bak til venstre.
En kopi av Einarr Jonssons statue av Ingolf Arnarsson ble reist i 1961 i Rivedal ved langs Fylkesveg 609 på nordsida av Dalsfjorden i Askvoll kommune. Ingolf Arnarsson fra den vesle bygda Rivedal i Sunnfjord regnes som den første norrøne bosetteren på Island.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dalsfjorden på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]