Dale (Sandnes)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Dale i Rogaland»)

Dale er et sted i Sandnes kommune. Der lå Dale sykehus (opprinnelig Dale asyl). Sykehuset er i dag nedlagt

Asylet ble opprettet parallelt med de øvrige store asylene i Norge, og var ment som landsdelsmottak og oppbevaring av primært uhelbredelige psykiatriske pasienter. Det var innrettet med to store bygg for henholdsvis kvinnelige og mannlige pasienter. Pleiepersonalet bodde stort sett på loftet. For å sysselsette pasienter, var den opprinnelige gårdsdriften beholdt. Inntil veien kom, var der sjøverts forbindelse med rutebåt, senere avløst av Daleruten. Der ble etterhvert satt opp mange tilleggsbygg både til drift og boliger for en økende stab av leger og støttepersonell.

Navnet ble først endret til Dale Sykehus, senere Dale sjukehus, deretter Rogaland psykiatriske sjukehus, og mot slutten av 1960-årene: Rogaland psykiatriske sjukehus, avdeling Dale sjukehus. Siste navneendring var i sammenheng med at sentralsykehuset opprettet egen psykiatriavdeling i Stavanger.

Driftsformen i psykiatrien endret seg sterkt etter innføring av nye psykofarmaka, og bygningene ble omkalfatret slik at de skulle kunne gi tilbud som passet. Bygningene var imidlertid konstruert for sovesaler med flere senger på rommet. Murene var solide nok til at riving ikke var aktuelt, og sykehusdriften ble nedtrappet og til sist avviklet.