Dakhla flyktningleir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tradisjonell kamelgjeting utenfor Dakhla flyktningleir.

Dakhla flyktningleir (opprettet 1975) er en av De saharawiske flyktningleirene i Tindouf, og er oppkalt etter hovedstaden i Vest-Sahara. Det eksakte antallet flyktninger i leiren er ikke kjent, men det er beregnet til å være godt over 30 000 mennesker. Leirene i Tindouf ble opprettet etter Marokkos invasjon av Vest-Sahara og den påfølgende krigen. Dakhla flyktningleir er en av de fire hovedleirene i flyktningleirene rundt Tindouf. Det er også den eldste leiren og ligger ganske langt unna de andre leirene. Dakhla flyktningleir ble etablert lengre sørøst for Tindouf for å være mer skjermet for eveuntuelle marokkanske flyangrep, samt at flyktningene skulle slippe å høre de algerske flyene ved flybasen i Tindouf. Mange av flyktningene ble bombet under flukten fra Vest-Sahara og var tramatisert. Dakhla skiller seg også fra de andre leirene med at der finnes enorme sanddyner som ofte forbindes med Saharaørkenen, men som det ikke finnes mye av i dette stenørkenområdet.

Leirene styres av flyktningene selv og er en del av Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR), selv om leiren ligger i Algerie. I leiren velger de både representanter til frigjøringsorganiasjonen Polisario som styrer SADR, til ledelse av flyktningleiren og ledelse av de ulike underavdelingene i El Aaiún flyktningleir.

Befolkningen i leirene er stort sett arbeidsledige, men holder ofte geiter og kameler. Geitene brukes hovedsakelig til produksjon av melk, mens kamelene brukes til både melk, transport og kjøtt.