Dag Hammarskjöld-medaljen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Dag Hammarskjöld-medaljen er en medalje innstiftet i 1997 av De forente nasjoner til minne om FN-personell som er drept i fredsbevarende operasjoner. Den kan tildeles soldater og politifolk, så vel som sivile som har vært i tjeneste for FN-styrker. Dag Hammarskjöld-medaljen tildeles kun posthumt og overlates til den omkomnes nærmeste etterlatte. Medaljen er oppkalt etter Dag Hammarskjöld, FNs andre generalsekretær, som selv omkom i tjeneste på fredsoppdrag i 1961.

FNs sikkerhetsråd vedtok å opprette medaljen ved resolusjon 1121 datert 22. juli 1997.[1] Retningslinjer for tildeling ble fastsatt av FNs generalsekretær 1. desember 2000.[2]

Utforming[rediger | rediger kilde]

Dag Hammarskjöld-medaljen er i krystallglass og har ellipseform. Den har målene 73 x 57 mm og er 38 mm tykk. Glasset er gravert med FNs emblem i bunnen. Langs kanten står innskriften «MÉDAILLE DAG HAMMARSKJÖLD» og «AU SERVICE DE LA PAIX», samt «THE DAG HAMMARSKJÖLD MEDAL» og «IN SERVICE OF PEACE».[3] På toppen inngraveres mottagerens navn og dødsdato. Medaljen hviler på et bånd i FN-blå farge.

Tildeling[rediger | rediger kilde]

Dag Hammarskjöld-medaljen tildeles personell tjenestegjørende i FNs fredsbevarende operasjoner som har mistet livet i tjeneste. Alle kategorier personell kvalifiserer til medaljen, både uniformert og ikke-uniformert. Medaljen kan tildeles soldater, politifolk og sivilt ansatte i FN-styrker, inkludert frivillige. Tildelinger finner sted 29. mai hvert år på den internasjonale dagen for FNs fredsbevarende styrker.

De første tildelingene av medaljen fant sted 6. oktober 1998 da tre medaljer ble utdelt. Den første medaljen ble tildelt Dag Hammarskjöld, den andre René de Labarrière, en fransk militærobservatør som regnes som den første FN-soldat som falt i tjeneste, og den tredje Folke Bernadotte.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Resolution 1121 (1997) Adopted by the Security Council at its 3802nd meeting, on 22 July 1997, resolusjonsteksten fra UNHCR.
  2. ^ «Regulations for the United Nations Dag Hammarskjöld Medal», Secretary-General's bulletin, 1. desember 2000.
  3. ^ «Médaille Dag Hammarskjöld», Défense nationale et les Forces canadiennes.
  4. ^ «Dag Hammarskjöld Medal Awards», International Day of United Nations Peacekeepers.