Dae Inseon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dae Inseon
Hangul: 대인선
Hanja: 大諲譔
RR: Dae Inseon
MR: Tae Insŏn
Konge av Balhae
Født?
Korea
Død926
Regjeringstid906 - 926

Dae Inseon (født ?, død 926) var 15. og siste konge i det koreanske kongedømmet Balhae.

I denne perioden var det uro flere steder. Silla opplevde flere opprør, mange som en følge av Sillas beslutning om å med tvang samle inn skatter fra bondestanden i 889. På denne tiden ble det meste av den politiske makten i landet holdt av lokalt adelskap, som ikke hadde særlig lojalitet overfor sentralmakten. Dermed var det enkelt for opprørere ledet av misfornøyde militære ledere å få lokal støtte. De nye kongedømmene Hubaekje og Taebong ble begge etablert av Silla-opprørere i 892 og 901.

Tang-Kina så en rekke kriser skapt av An Lushan og flere bønder. Zhu Wen tok den fremste posisjonen ved å etablere det yngre Liang-dynastiet i 907.

Dae Inseon etablerte en defensiv posisjon for å motstå de nye statsdannelse rundt Balhae. Han forsøkte å skape en ny allianse ved å kontakte kongedømmet Goryeo. Dette resulterte ikke i noe fordi adelsskapet fortsatte å krangle seg imellom, i påvente av en mulig kongetrone å besette.

Den virkelig framvoksende makt i Mandsjuria var imidlertid khitanerne. De etablerte det kinesiske Liao-dynastiet, som invaderte Balhae i 925. Holhanfestningen som lå i Sanggyeong, en av de viktigste byene ble erobret etter ti dager, 14. januar 926. Kongedømmet Balhae hadde nådd veis ende.

Etterspill[rediger | rediger kilde]

Balhae ble erobret av khitanerne som etablerte marionettkongedømmet Dongdan. I 927 begynte khitanerne å jage og henrette medlemmer av Balhaes kongefamilie for å fjerne alle mulige tronfølgere. Men flere medlemmer av kongefamilien overlevde, blant de kronprins Dae Gwang-hyeon. Dae sørget for at flyktninger fra kongedømmet, i hovedsak med avstamning fra Goguryeo, ble sendt sørover til kongedømmet Goryeo der de ble tatt godt imot av kong Taejo. Dae-klanen slo seg sammen med opprørere vest for Yaluelva og etablerte Hubalhae i Holanfestningen i 927.

I 935 tok general Yeol Manhwa kontrollen over det nye kongedømmet i et kupp, etter at Dae-familiens overhode og konge døde, og etablerte kongedømmet Jeong-anguk. Kongedømmet skal ha gjort et forsøk på å alliere seg med nabostammer for å kaste khitanerne, men lyktes ikke. Yeol-klanen ble erstattet av Oh-klanen i 976 og styrt av Oh Hyeon-myeong til også dette kongedømmet ble erobret av khitanerne i 986.

Forgjenger:
 Dae Wihae 
Konge av Balhae
(906926)
Etterfølger:
 Siste Balhae-monark