DTAC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DTAC
Hovedkontoret i Bangkok
BransjeTelekommunikasjonsbransjen, mobilbransjen
Etablert31. august 1989
MorselskapTelenor
HovedkontorBangkok
LandThailand
Produkt(er)mobiltelefon
Nettstedwww.dtac.co.th
DTACs nye hovedkvarter langs riksvei 1 i nordre Bangkok, Thailand.
DTAC-butikk på MBK-supermarkedet i Bangkok.

DTAC eller dtac (offisielt Total Access Communication PCL) er en thailandsk mobiloperatør som tilbyr mobiltelefoni-tjenester. Selskapet ble grunnlagt i august 1989, og er i dag direkte og indirekte eid av Telenor med en 65,5% total eierandel. Telenor kjøpte seg inn i selskapet fra 2000. DTAC er børsnotert i Bangkok, og et av landets største selskaper. Omsetningen i 2008 var 12 milliarder norske kroner.[1] Administrerende direktør er Tore Johnsen, som i 2008 overtok stillingen etter Sigve Brekke.

DTAC er Thailands nest største mobiloperatør med om lag 28 millioner kunder, som gir en markedsandel på 30,4%.[2] Bare mobilselskapet AIS – grunnlagt av Thaksin Shinawatra – er større i det thailandske markedet.

Konsesjon og frekvenser[rediger | rediger kilde]

DTAC har GSM-frekvenser i 1800 MHz-båndet og i 850 MHz-båndet. I sistnevnte bånd tilbyr selskapet tilpassede 3G-tjenester. Selskapet har 8.300 basestasjoner, hvorav 1.500 reist i 2008.[3]

I Thailand eier ikke de private mobiloperatørene nettverket selv – de bygger det og overfører nettet til det offentlige Communications Authority of Thailand (CAT) – men de private operatørene har til gjengjeld enerett til å operere nettet i sitt frekvensområde over en konsesjonsperiode på 27 år. Konsesjonene med denne ordningen kalles Build-Transfer-Operate (BTO-konsesjoner). I 1994 inngikk DTAC også avtale om tilgang til fastnettet som var eid av det offentlig eide Telephone Organization of Thailand (TOT).

Tjenester[rediger | rediger kilde]

DTAC har utviklet en rekke mobile tjenester til befolkningen i Thailand – også til fattige og hjemløse på landsbygda. Ved hjelp av EDGE-, GPRS- og 3G-teknologi tilbys internett over mobiltelefonen siden 2001. SIM-kortet i mobiltelefonene brukes i en rekke tjenester som identifikasjon for brukeren, og medfører at selv brukere uten fast adresse eller personnummer kan benytte betaling, bank- og forsikringstjenester.

  • ATM SIM er en mobilbasert banktjeneste som drives sammen med en av Thailands største banker, K-bank. Tjenesten gjør det mulig å foreta transaksjoner og overføre penger mellom privatpersoner og mellom personer og bedrifter.
  • LifeCare er et tilbud om livsforsikring med identifikasjon gjennom SIM-kortet. Tjenesten tilbys til mer enn 1 million brukere, mange av dem uten bankkonto og som ellers ikke ville kunne tegne livsforsikring. partneren for tjenesten er forsikringsselskapet Muang Thai Life.[4]

Siden 2006 har DTAC en samtrafikkavtale med konkurrenten AIS, inngått i AIS-eier Thaksins maktperiode i Thailand. Med denne avtalen ble mobilnettenes kunder sammenknyttet og utbredelsen av mobiltelefoni i Thailand økte ytterligere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Telenor.com Arkivert 16. februar 2009 hos Wayback Machine. – beskrivelse av virksomheten i Thailand.
  2. ^ Telenor.com Arkivert 16. februar 2009 hos Wayback Machine. – beskrivelse av virksomheten i Thailand.
  3. ^ DTAC Arkivert 30. april 2009 hos Wayback Machine. - dekningsinformasjon og dekningskart.
  4. ^ DTAC Arkivert 15. april 2009 hos Wayback Machine. – presentasjon av LifeCare.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]