DS «Hohentwiel»

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
DS «Hohentwiel»
Generell info
Skipstypedampskip
Bygget ved Escher Wyss & Cie.
Tekniske data[a]
Lengde56,84 meter
Bredde13,16 meter13 meter
Dypgående1,6 meter
Passasjerer500

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt
DS «Hohentwiel»

DS «Hohentwiel» er et veteranskip som trafikkerer Bodensee.

DS Hohentwiel er en hjuldamper (tysk: Schaufelraddampfer) som ble bygget for det kongelige württembergske statsjernbaneselskap i 1912-13, og satt i trafikk på Bodensjøen. Skipet er oppkalt etter en markant fjelltopp ved byen Singen – ordet «twiel» er gammeltysk for berg og navnet betyr altså høyt fjell. Det meste av byggearbeidet skjedde i Zürich og skipets deler ble fraktet med jernbane og jernbaneferger til den tyske byen Friedrichshafen der skipet ble bygget ferdig.

Stabelavløpningen fant sted 11. januar 1913 og DS Hohentwiel ble umiddelbart satt i trafikk på langs av sjøen – fra Bregenz i Østerrike vestover til Konstanz i Tyskland. Sammen med søsterskipet DS Friedrichshafen som var bygget noen år tidligere, var DS Hohentwiel det største og flotteste passasjerskip på Bodensjøen. Det var vakkert innredet og rederiets flaggskip i en årrekke. Det ble også brukt til spesielle anledninger, blant annet feiret luftskipkonstruktøren Ferdinand Graf von Zeppelin sin 75-årsdag om bord.

Mot slutten av annen verdenskrig var det omfattende bombeangrep mot de tyske byene ved Bodensjøen og DS Friedrichshafen ble totaltskadd. Men DS Hohentwiel slapp unna og kunne fortsette i trafikk da krigen var slutt. Men utover på nittenfemtitallet ble skipet – i likhet med andre dampskip – erstattet med mer moderne dieseldrevne skip og «degradert» til erstatningsskip. I 1962 var det definitivt slutt da den nybygde MS München ble satt inn i stedet.

Men det er mange som kan bruke gamle skip til andre formål og allerede året etter ble DS Hohentwiel kjøpt av Bregenz seilforening og brukt som flytende klubbhus i tyve år. Foreningen holdt ikke klubbhuset i like god stand som seilbåtene sine, og på 1980-tallet var forfallet kommet langt. Men nok en gang ble skipet reddet – denne gangen var det foreningen Internationales Bodenseeschifffahrtsmuseum som kjøpte det. Foreningen har over 2000 medlemmer i tre-lands-hjørnet og ved hjelp av gaver og dugnadsinnsats fra medlemmene, maktet de å bringe DS Hohentwiel tilbake til sin fordums prakt. Egentlig er det ikke tale om restaurering for det var lite gammelt som kunne brukes. Takket være gamle tegninger og fotografier av skipet (og søsterskipet) ble hele overbygningen bygget opp igjen og skipet fremstår i dag som nytt. Sin andre jomfrutur hadde DS Hohentwiel 17. mai 1990 og siden har «die Köningin vom Bodensee» (dronningen av Bodensjøen), seilt utallige turer hver eneste sommer.

Kilder[rediger | rediger kilde]