EA Digital Illusions CE

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «DICE»)
EA Digital Illusions Creative Entertainment AB
Svensk orgnr.556235-0339
BransjeSpillutvikling
EtablertMai 1992
Eier(e)Electronic Arts
MorselskapElectronic Arts
HovedkontorStockholm i Sverige
LandSverige
Produkt(er)Videospill

Battlefield
Mirror's Edge
Spillmotorer
Frostbite Engine

Refractor Engine
Grunnlegger(e)Olof Gustafsson, Fredrik Liliegren
Adm.dir.Karl-Magnus Troedsson
Antall ansatte323 (2012)
Omsetning535.338 mill. SEK
Nettstedwww.dice.se (en)

Årlig rapport 2012 [1]

EA Digital Illusions Creative Entertainment AB (EA DICE) er en svensk spillutvikler med hovedkontor i Stockholm, Sverige. DICE ble i 2006 kjøpt opp, og er heleid av Electronic Arts.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Selskapet ble grunnlagt mai, 1992 i Växjö av Ulf Mandorff, Olof Gustafsson, Fredrik Liliegren og Andreas Axelsson. Disse fire grunnleggerne var medlemmer av den tidligere demogruppen The Silents. Digital Illusions CE ble grunnlagt med navnet Digital Illusions HB. Det byttet navnet i 1993 til Digital Illusions CE, eller DICE. Etter oppkjøpet i 2006 ble initialene til Electronic Arts, EA, lagt til i forkant av selskapet navn.

Mens grunnleggerne fortsatt studerte ved Linnéuniversitetet, hadde firmaet kun et soverom som kontorlokale. På den tiden utviklet firmaet forskjellige Pinball-spill for datamaskinen Amiga, som for eksempel Pinball Dreams, Pinball Fantasies, og Pinball Illusions. Disse spillene ble etterhvert veldig populære. I 1994 flyttet firmaet til Göteborg, hvor de var lokalisert inntil de flyttet til Stockholm i 2005.

De har utviklet flere spill for Amiga, PlayStation, Mega Drive, Sega Saturn og PC. Mest kjent er de for krigsspillserien Battlefield og freerunning/parkour-spillet Mirror's Edge. En annen spillserie de er kjent for å ha utviklet er Medal of Honor, som de tok over utviklingen på fra Danger Close Games i 2010.

Firmaet ble registrert som et aktiebolag på den svenske Stockholmsbörs. Etter utgivelsen av Battlefield 1942 og dets tilleggspakker og resten av Battlefield-serien, fikk DICE et stort gjennombrudd i både aksjemarkedet og hos ivrige spillentusiaster. I 2004 var firmaet gode for ca. 55 mill. USD.

Utvidelse[rediger | rediger kilde]

I januar 2000 kjøpte firmaet opp 90% av Synergenix Interactive og 100% av Refraction Games, som i mars 2001 fulgte med oppkjøpet av Sandbox Studios i London, Ontario.

EAs oppkjøp[rediger | rediger kilde]

Electronic Arts gjorde det kjent i november 2004 at de var interessert i å kjøpe alle aksjene i Digital Illusions CE for SEK 61 per aksje. Styret i DICE anbefalte at aksjeeierne godtok dette tilbudet. 31. mars 2005 eide EA 62% av DICE.

2. oktober 2006 fullførte Electronic Arts oppkjøpet for SEK 67,75 per aksje for 2,6 mill. aksjer, noe som ble SEK 175,5 mill. Som følger av dette oppkjøpet ble Digital Illusions CE omdøpt til EA Digital Illusions CE. DICE Canada, som da var drevet av Fredrik Liliegren, en av de fire grunnleggerne av Digital Illusions, ble umiddelbart nedlagt etter oppkjøpet av DICE.

Spill[rediger | rediger kilde]

Fremtidige titler[rediger | rediger kilde]

  • Battlefield 2042

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artikkelserie: Del 1: Hjemme hos EA Digital Illusions CE» (svensk). Besøkt 18. mars 2011. 
  2. ^ Bernt Erik Sandnes (20. mars 2006). «EA kjøper resten av Digital Illusion (Dice)». Gamereactor. Besøkt 7. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]