Dødens tre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Scenebilde fra en russisk oppsetning av et annet verk av Turgenev som også utspiller seg i landadelsmiljø: En måned på landet.

Dødens tre (russisk: Затишье, Zatisje) er en novelle/kortroman fra 1854 av den russiske forfatteren Ivan Turgenev (1818–1883). Den ble først publisert i et tidsskrift, og deretter i endelig versjon i 1856.

Fra synsvinkelen til den unge godseieren Vladimir Astakhov – som er en fremmed fordi han til vanlig bor på en større eiendom annensteds – skildres et miljø av godseierfamilier i en landsens avkrok. Overklassen underholder seg med brettspill, middagsbesøk, ball og små romanser. Hovedpersonene er de unge ugifte Marja Pavlovna, Pjotr Veretjev og Pjotrs søster Nadesja, og Astakhov viser en visse interesse for begge kvinnene. Maria er forelsket i Pjotr, men han er en av de talentfulle, men «svake, ubesluttsomme menn»[1] i landadelen som Turgenev så ofte skildrer.[2] Han har ingen ambisjoner, intet alvor, og da han lar alkoholen ta endelig overhånd og ignorerer Marja, tar hun sitt eget liv ved å drukne seg. Nadesja gifter seg med en evneløs beiler, og Astakhov inngår et fornuftsekteskap.

Norsk utgave[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ivan Sergejevitsj Turgenjev. (2012-02-04) I Store norske leksikon.
  2. ^ Tore Zetterholm. Levende litteratur, fra Gilgamesj til Dylan. Bokklubben, 1986. ISBN 82-525-1283-6