Taggbregneslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cyrtomidictyum»)
Taggbregneslekten
Taggbregne, Polystichum lonchitis
Nomenklatur
Polystichum
Populærnavn
Taggbregneslekten, taggbregner
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
FamilieStortelgfamilien
Økologi
Antall arter: 200-300
Utbredelse: hele kloden
Inndelt i
Såkalt Christmas Fern eller Polystichum acrostichoides vokser i det østlige og midtre Nord-Amerika, sør til Florida og Texas.
Cyrtomium fortunei er en mye brukt potteplante.

Taggbregneslekten (latin: Polystichum) er en slekt av store bregner innenfor stortelgfamilien (Dryopteridaceae), som igjen inngår i en større, monofyletisk orden, nemlig Polypodiales.[1] Slekten har en rekke underslekter, seksjoner og integrerte (tidligere) slekter, og omfatter minst 200-300 arter. Den er blant de ti største bregneslektene vi kjenner.

De store bregnene har korte jordstengler, og de ofte slanke bladene sitter i rosetter nede ved bakken. Bladplatene, som de sterkt flikete eller fjærformede bladene utgjør, er oftest spisst lansettformet.

Sporehushopene (sori) sitter langs kanten av bladene hvor de er dekket at et slør (indusium) som er sirkelrundt eller skjoldformet (ofte brunt) på vintergrønne blader. Polystichum-artene har en tagg eller tann på den ene siden ved grunnen av bladenes småfinner.

Underslekter og arter[rediger | rediger kilde]

Følgende underslekter finnes i taggbregneslekten, med angivelse av en rekke arter under disse:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, A. R., K. M. Pryer, et al.' "A classification for extant ferns", i Taxon 2006 55(3), side 705-731. online tilgjengelig versjon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]