Hvallusslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cyamus»)
Hvallusslekten
hvallus (Cyamus boopis)
Nomenklatur
Cyamus
Latreille, 1796
Populærnavn
hvallusslekten
Hører til
Cyamidae,
Caprelloidea,
Caprellidea,
amfipoder,
storkreps
Økologi
Antall arter: 19
Habitat: hav
Utbredelse: Atlanterhavet, Sørishavet
Inndelt i

Hvallusslekten (Cyamus) er en slekt innefor familien Cyamidae i ordenen Caprelloidea («spøkelsestanglopper») - en type amfipoder som er små, maritime krepsdyr. De er 5-25 mm lange, parasittiske på arten retthval, knølhval, råhval, kjempenebbhval (Berardius bairdi), eller andre hvalarter. Larvene er planktoniske. Siden de lever som snyltedyr på hvalen, er de morfologisk ulike andre tanglopper. Kroppen er mye mere flattrykket, bakkroppen (abdomen) er nesten helt borte, og de tre bakre parene av lemmer har kraftige klør som den holder seg fast i hvalen med. Antenne på hodet er meget korte mens kjevene (mandiblene) er svært kraftige til å rive løs biter av huden fra hvalen.

Man antar at dette er an av i alt 6 slekter i familien, og denne slekten har minst 19 arter. Utbredelsen følger hvalenes utbredelsesmønster, og det viktigste området er Atlanterhavet samt Sørishavet bort til New Zealand.

Den klassiske arten i slekten er hvallus (Cyamus boopis), som finnes også i norske farvann i Norskehavet, men trolig i mindre populasjoner hos enn lengre vest og sør i Atlanterhavet.

Gruppens taksonomi[rediger | rediger kilde]

Gruppens systematikk har vært en del revidert på 2000-tallet. En moderne oppdatering av systematikken gis nedenfor i lys av 2013-revisjonen[1] med basis i WoRMS-databasen.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lowry, J.K. og Myers, A.A, «A Phylogeny and Classification of the Senticaudata subord. nov. (Crustacea: Amphipoda)», i: Zootaxa nr 3610 (1), 2013, side 1-80.
  2. ^ (en) Hvallusslekten – oversikt og omtale av artene i WORMS-databasen - WoRMS. Besøkt 7. februar 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]