The Curse of Monkey Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Curse of Monkey Island»)
The Curse of Monkey Island
UtviklerLucasArts
UtgiverLucasArts
DistributørGOG.com[1]
Humble Store
Steam
DesignerLarry Ahern
KomponistMichael Land
SpillmotorSCUMM
PlattformWindows
Utgivelse31. oktober 1997
SjangerEventyrspill
ModusEnspiller
AldersgrenseAlle
Format2 x CD-ROM
Del av serien Monkey Island

The Curse of Monkey Island (CMI) er et eventyrspill, som ble utviklet og utgitt av LucasArts i 1997. Spillet ble designet av Jonathan Ackley og Larry Ahern. Det er det tolvte og siste spillet som bruker spillmotoren SCUMM, og det tredje spillet i Monkey Island-serien.

Handling[rediger | rediger kilde]

Etter den vage og surrealistiske slutten på Monkey Island 2 befinner Guybrush Threepwood seg midt på sjøen i en radiobil etter at han har stukket av fra Big Whoop. Han var fanget der i fem år, noe som også er tiden mellom utgivelsen av Monkey Island 2 og dette spillet. Han ankommer Plunder Island midt under ett av LeChucks frierier/mordforsøk på Elaine Marley, og blir nok en gang tatt til fange. Med sin vanlige oppfinnsomhet klarer Guybrush uvitende å senke skipet og ta livet av LeChuck nok en gang. På veien ut finner han en diamantring, som han tar med seg før han forlater skipet.

Han møter så Elaine igjen og frir til henne. Han gir henne ringen som viser seg å være forbannet og hun blir forvandlet til en statue av gull. Statuen blir så stjålet og Guybrush må finne den igjen og oppheve forbannelsen. Guybrush møter nok en gang Voodoodamnen, som forteller ham at han må reise til Blood Island og finne en ny diamantring, som vil oppheve forbannelsen. I Plunder Islands handelsby, Puerto Pollo, møter Guybrush tre pensjonerte pirater som har åpnet en frisørsalong: Haggis McMutton, Edward van Helgen og Cutthroat Bill. Disse tre går med på å bli med Guybrush på sin ferd om han klarer de forskjellige utfordringene de gir ham. Han møter også Kaptein René Rottingham – en fransk pirat som raskt fatter interesse for gullstatuen.

I mellomtiden viser det seg at LeChuck er tilbake nok en gang. Han har industrialisert sitt gamle hovedkvarter på Monkey Island i form av en livsfarlig fornøyelsespark, i et temmelig vellykket forsøk på å skaffe seg flere vandøde soldater.

Det viser seg at det onde piratmannskapet som stjal Elaine består av sjimpanser og en noe forvirret førstestyrmann. Guybrush klarer å lure dem vekk og setter så kurs mot Blood Island. Uheldigvis dukker Rottingham opp og stjeler kartet fra Guybrush i "fornærmelsesfekting" mens mannskapet er opptatt med å beundre landskapet. Rottingham stikker av for å plyndre omegnen, og Guybrush mister enda mer tid da mannskapet plutselig bryter ut i sang. De bestemmer seg så for å trene seg opp mot Rottinghams nivå ved å beseire lokale pirater og ta gullet deres. Etter en stund er Rottingham beseiret og gir opp kartet.

Plutselig brygger det opp til storm, og skipet sendes rett inn i en klippevegg i Blood Island. Mannskapet bestemmer seg for å begå mytteri og reise tilbake til Puerto Pollo så snart de har reparert skipet, til Guybrushs irritasjon. På Blood Island møter han figurer som den melankolske hotelmogulen Griswold Goodsoup, smugglerkongen Kong Andre og kannibalene fra Monkey Island – nå på streng vegan diett. Gjennom en rekke gode og tvilsome gjerninger klarer Guybrush å få tak i en ny diamantring. Han plasserer denne på Elaines finger og opphever forbannelsen. Dessverre får de ikke mye tid sammen før LeChucks skjelettpirater dukker opp og tar dem til fange.

De fraktes så til Lechucks fornøyelsespark – "The Carnival of the Damned" – hvor LeChuck planlegger å drepe Guybrush i en vogn rigget med eksplosiver. Etter en lang samtale med LeChuck klarer Guybrush å irritere ham nok til at han forvandler Guybrush til et barn i stedet, før han stikker av med Elaine. Guybrush utforsker så fornøyelsesparken og anvender en kur mot fyllesyke han lærte i Blood Island for å kvitte seg med forhekselsen. Han entrer så den dødelige berg-og-dal-banen, som LeChuck har brukt til å dunke sine fremtidige soldater i lava. Heldigvis har Elaine nok en gang unsluppet LeChuck og skiftet sporet vekk fra lavaen, så banen går i en endeløs sirkel. Guybrush konfronterer LeChuck i berg-og-dal-banen, men det viser seg at Guybrush ikke har noen sjanse mot demonpiratens flammer. LeChuck forfølger Guybrush og piner ham igjen og igjen med helvetesilden sin, men Guybrush klarer likevel å skrape opp noen nyttige gjenstander under flukten. Han bruker disse til å lure LeChuck og begrave ham under et isfjell.

Etterpå har Guybrush og Elaine giftet seg, og seiler vekk fra Puerto Pollo mens Guybrushs eks-mannskap vinker farvel.

Detaljer[rediger | rediger kilde]

Ron Gilbert forlot LucasArts etter Monkey Island 2 og Jonathan Ackley og Larry Ahern tok derfor over. Dominic Armato spilte Guybrush Threepwood. spillet ble gitt ut på CD-ROM i 1997 og det ble senere inkludert i en Monkey Island-samling med The Secret of Monkey Island og Monkey Island 2.

Etter at CMI ble utgitt, ble det arbeidet på en film basert på Monkey Island. Dette ble ikke kjent før flere år etter da Tony Stacchi sendte sitt arbeid til internettsiden The Scumm Bar. Filmen ble kansellert veldig tidlig i utviklingsstadiet.

Priser[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • CMI er det eneste spillet i Monkey Island-serien som ikke ble utgitt for Macintosh. ScummVM kan brukes til å spille spillet på Macintosh, men man trenger de originale datafilene.
  • I dette spillet forteller Guybrush at han er redd for porselen. Utviklerne sier at dette er en referanse til slåsskampen i det første spillet hvor han blir slått i hodet med en vase. I spillet er det dog Guybrush som slår fienden i hodet med vasen, ikke omvendt
  • Storyboard for hele sluttsekvensen har sirkulert på Internett, som forklarer hva som skjedde i den forkortede slutten i spillet.

Rolleliste (stemmer)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ GOG.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]