Ingen grunn til begeistring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Curb Your Enthusiasm»)
Ingen grunn til begeistring
orig. Curb Your Enthusiasm
Generell informasjon
SjangerFiktiv dokumentar / komedie
Prod.landUSA
Sesonger12
Episoder120 (7. april 2024)
Lengdeca. 30 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleLarry David
Medvirkende
8 oppføringer
Jeff Garlin (rollefigur: Jeff Greene)
Cheryl Hines (rollefigur: Cheryl David)
Susie Essman (rollefigur: Susie Greene)
Larry David (rollefigur: Larry David)
Richard Lewis
Bob Einstein (rollefigur: Marty Funkhouser)
J. B. Smoove (rollefigur: Leon Black)
Ted Danson
Bak kamera
Skaper(e)Larry David
ProdusentLarry David
Prod.selskapHBO
Sending
Periode15. okt. 2000
TV-kanalHBO
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Ingen grunn til begeistring (originaltittel: Curb Your Enthusiasm) er en TV-serie som følger Seinfeld-skaperen Larry David på jobb, hjemme og i byen.

Serien er en blanding av fiksjon og virkelighet, og kan betegnes som en fiktiv dokumentar-serie. Larry David spiller seg selv, men mange av bifigurene er fiktive.

Blant de virkelige birollene, møter man samtlige hovedrolleinnehavere fra Seinfeld, som i løpet av en rekke episoder i syvende sesong, diskuterer en mulig reunion-episode av Seinfeld. Ellers er det en lang liste med virkelige biroller som deltar i flere episoder, blant annet Ben Stiller, David Schwimmer, Ricky Gervais og Michael J. Fox.

Serien har høstet god kritikk og blitt nominert til 34 Emmy-priser (vunnet en) og har vunnet en Golden Globe-pris for beste fjernsynskomedie (2003).

Åttende sesong ble sendt i 2011, Serien ble satt hold fram til 2017. Sesong 10 hadde premiere i 2019.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Larry David
  • Larry David som seriens særegne, taktløse og viktigste hovedperson. Larry David er en pensjonert TV-skribent og produsent. Han ble født og oppvokst i New York, og er det eneste barnet til Nat og Adele David. Larry kan være ekstremt sta og selv-sentrert. Larry er ofte motvillig til å be om unnskyldning til folk han har fornærmet, og tror bestemt at han alltid har rett. Når han ber om unnskyldning til noen, gjør han det vanligvis bare fordi han trenger noe fra de han ber om unnskyldninger til - men han er aldri virkelig unnskyldende.
  • Cheryl Hines som Cheryl David er Larrys kone, og deretter eks-kone. Hun er langt mer tålmodig, vennlig og generelt omgjengelig, enn sin ektemann. Hun er svært miljø-bevisst, og bruker mye av sine penger og tid for å støtte forskjellige veldedige formål. I motsetning til Larry, er Cheryl veldig utadvendt - og er den som opprettholder mange av ekteparets vennskap med andre par. Cheryl føler en dyp hengivenhet for Larry, og viser ofte en nesten overmenneskelig tålmodighet med hans forskjellige svakheter, Men hun har sine grenser, spesielt rundt Larrys besettelse over små, uviktige detaljer. Hun blir endelig presset til bristepunktet i Sesong 6 når hun, om bord på et fly som opplever alvorlig turbulens, ringer Larry for å fortelle at hun elsker ham. Men til hennes sjokk og store irritasjon, vier ikke Larry noen oppmerksomhet til det som tilsynelatende er konas siste farvel. I stedet er han mer opptatt av at DVD-spilleren deres ikke ser ut til å fungere. I kjølvannet av denne hendelsen velger Cheryl å forlate Larry. De fullfører skilsmissen i sesong 8. I sesong 9 begynner Cheryl å gå på stevnemøter med Larrys venn Ted Danson. Før dette delte hun og Ted et nært, platonisk vennskap, som Larry alltid var veldig mistenksom til.
  • Jeff Garlin som Jeff Greene. Larrys manager, og beste venn. Han er gift med Susie Greene, som han har en datter sammen med: Sammi. De har et vanskelig ekteskap, i stor grad på grunn av Jeffs hyppige utenomekteskapelige affærer. Samt Susies uopphørlige kritikk av Jeff, oftest med hensyn til vekten hans og utroskapen hans. Jeff rekrutterer ofte Larry i sine forsøk på å dekke over utroskapen sin fra Susie, selv om disse anstrengelsene vanligvis blir oppdaget raskt av Susie.
  • Susie Essman som Susie Greene er Jeffs skingrende og overbærende kone. Hun er kjent for sitt eksplosive temperament og klaging. Hennes interaksjoner med Larry begynner ofte vennlig, men degraderes raskt til ondskapsfulle krangler som av og til grenser til fysisk vold.
  • J. B. Smoove som Leon Black er Larrys venn. Han er broren til Loretta Black, en alenemor hvis hjem i New Orleans ble ødelagt på grunn av en orkan. Larry og Cheryl lar Loretta og familien hennes flytte inn. Samtidig flytter Leon også inn - til tross for at han allerede bor i Los Angeles, og dermed ikke har vært påvirket av orkanen. Når Loretta og barna hennes endelig flytter tilbake til Louisiana, blir Leon igjen. Han og Larry utvikler et usannsynlig vennskap, med Leon som ofte tilbyr Larry tvilsomme råd om romantikk, forretninger og sosiale interaksjoner.

I Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge var Harald Eia en av de som jobbet for å få serien.[trenger referanse] Da serien hadde premiere på NRK2 den 26. januar 2006 var det Eia som introduserte serien for seerne.[trenger referanse] Repriser av serien er blitt vist på NRK1 og NRK3. Serien vises også på Canal+ under tittelen Slapp av Larry!.[trenger referanse]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]