Hettebladbiller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Cryptocephalinae»)
Hettebladbiller
Prakthettebladbille Cryptocephalus sericeus
Nomenklatur
Cryptocephalinae
Gyllenhal, 1813
Synonymi
Clytrinae
Populærnavn
hettebladbiller[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
Økologi
Antall arter: ca. 5200
308 i Europa
26 i Norge[2]
Utbredelse: Europa, ??
finnes i Norge
Inndelt i
  • se tekst i artikkel

Hettebladbiller er en underfamilie med biller som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Både larvene og de voksne (imago) er planteetere.

Hettebladbiller er korte, og butte både foran og bak. Det siste leddet av bakkroppen er synlig bak dekkvingene. Undersiden er noe «oppsvulmet». Billene i slekten Cryptocephalus skiller seg ut ved at antennene er uvanlig lange i forhold til hva som er vanlig for andre bladbiller.

Hettebladbiller er særlig aktive i varme og solskinn. Flere arter er vanlige, mange av dem vanskelige å artsbestemme. Opplysninger om næringsplanten kan være til nyttige for en sikrere artsbetemmelse.

Hettebladbiller tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Larveutviklingen tar to år eller mer. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Systematisk inndeling med fokus på norske arter[rediger | rediger kilde]

Delgruppen (stammen) Clytrini har tradisjonelt vært en del av hettebladbillene, men er skilt ut som en egen underfamilie (søstergruppe) kalt maurbladbiller.

Oversikten har noen av artene som hører til hettebladbiller. Samt at alle de 21 norske arter er med[2], det er ytterligere to usikre norske arter. Det er noen underarter (varietet), blant de norske, slik at det tilsammen kan telles 26 arter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 12. september 2020. Besøkt 12. september 2020. 
  2. ^ a b Fauna Europaea - Tall fra Europa og Norge er arter, inklusiv eventuelle underarter - besøkt 1. mars 2010
  3. ^ Slektsoversikten følger: Chamorro-Lacayo & Konstantinov (2009)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Chamorro-Lacayo, M.L.; Konstantinov, A.S. 2009. Synopsis of warty leaf beetle genera of the world (Coleoptera, Chrysomelidae, Cryptocephalinae, Chlamisini). ZooK8, side 63-88. Abstract Pdf
  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]