Crowborough

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Crowborough
Crowborough Cross
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktWealden
Admin. grevskapEast Sussex
Seremon. grevskapEast Sussex
StatusBy (town)
PostnummerTN6
Retningsnummer01892
Areal13,6 km²
Befolkning20 607 (2011)
Bef.tetthet1 515,2 innb./km²
Høyde o.h.242 meter
Kart
Crowborough
51°04′N 0°10′Ø

Crowborough er en by i distriktet Wealden i East Sussex, England. Den er beliggende i Weald og ved utkanten av skogen Ashdown Forest og i et område utpekt som spesielt vakker natur,[1] 11 km sørvest for Royal Tunbridge Wells og 56 km sør for London. Den har vei og jernbaneforbindelse. Den er administrasjonssenter for distriktet Wealden, selv om noen offentlige kontorer er plassert i Hailsham.

I befolkningstall er den største byen i innlandet av East Sussex. Per folketellingen i 2011 var det 20 607 innbyggere.[2] Byen er kjent som hjemstedet til sir Arthur Conan Doyle (født i Edinburgh i 1859) fra 1905 til han døde der i 1930, og en statue av ham er reist i sentrum.[3] Rosenkorsordenen (AMORC) har sin storlosje for Europa og Afrika i byen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Statue av Arthur Conan Doyle

Det har vært bosetninger i området siden steinalderen, og i romersk tid var det en del industri i forbindelse med en vei som gikk gjennom området. Den første referansen til Crowborough kommer langt senere, i 1292. Da klagde sognepresten på at en del av hans sognebarn gikk i nabosognets kirke, fordi den var lettere tilgjengelig for dem. Presten hadde ingen annen lønn enn tiende og kollekt, og var derfor misfonøyd med dette, og henvendte seg til erkebiskopen av Canterbury. For å bøte på problemet gav erkebiskopen ham en eiendom i den problematiske delen av sognet slik at det kunne bygges et kapell der.

Crowborough forble et jordbruksområde inntil midten av 1800-tallet. I en folketelling fra 1851 var fortsatt de fleste sysselsatt innen jordbruket. I 1868 kom jernbanen, og dermed endret byen sin karakter. Det ble opprettet industribedrifter, og etterhvert ble Crowborough også kjent som et kursted. En av de som ble trukket dit av helseårsaker var naturvitenskapsmannen og forfatteren Richard Jefferies, som kom i 1885 og skrev noen av sine mest kjente essayer i byen.

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Byen tjente som territorialt mål for den fiktive tittelen «hertug av Crowborough», framstilt av skuespilleren Charlie Cox i første episode av TV-dramaet Downton Abbey.[4] Cox vokste opp i nærheten av byen.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ High Weald AONB
  2. ^ «East Sussex in Figures». East Sussex County Council.
  3. ^ Diniejko, Andrzej: «Sir Arthur Conan Doyle. A Biographical Introduction», Victorian Web
  4. ^ «Charlie Cox: I get recognised more from Downton Abbey than Boardwalk Empire». Metro. 28. november 2012.
  5. ^ «Charlie Cox: Star turn» Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine.. The Independent. 29. januar 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Crowborough hos Wikivoyage