Crossmaglen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Crossmaglen
Crois Mhic Lionnáin (ga)
Torget Cardinal Ó Fiach Square
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landNord-Irlands flagg Nord-Irland
GrevskapArmagh
DistriktNewry, Mourne and Down
StatusBy (town)
PostnummerBT35
Retningsnummer028
Befolkning1 610 (2011[1])
Posisjonskart
Crossmaglen ligger i Nord-Irland
Crossmaglen
Crossmaglen
Crossmaglen (Nord-Irland)
Kart
Crossmaglen
54°04′38″N 6°36′32″V

Crossmaglen (irsk: Crois Mhic Lionnáin, «Mac Lionnáins kors»)[2][3] er en landsby og bydistrikt i grevskapet Armagh i Nord-Irland. Den ligger nær grensen til republikken Irland. Den hadde en befolkning på 1 610 i folketellingen i 2011[1] og er den største landsbyen i særlige Armagh.

Byen har vært dominert av nasjonalister, og har katolsk majoritet. Dette har ført til mange sammenstøt med sikkerhetsstyrkene, og både den britiske hæren og Royal Ulster Constabulary har store, befestede bygninger i Crossmaglen. Innen sikkerhetsstyrkene er byen kjent som XMG, og er regnet som et av de verste stedene for britiske soldater å bli postert.

Siden begynnelsen på the troubles i 1969 har minst 58 polititjenestemenn og 124 soldater blir drept av republikanske paramilitære i det sørlige Armagh, med Crossmaglen som et av de hardest rammede stedene. Tidlig i 1990-årene drepte snikskyttere fra Den provisoriske irske republikanske arme tolv medlemmer av sikkerhetsstyrkene i byen. Bomber som ble brukt ved Docklands, Bishopsgate og i Manchester i samme tidsrom ble konstruert i Crossmaglen.

I senere år har man som en del av normaliseringen av sikkerhetsstyrkenes arbeid ikke tillatt av soldatene bærer hjelmer, skuddsikre vester og ansiktskamuflasje under rutinepatruljer inne i byen. De har heller ikke lov til å sikte på personer såfremt de ikke selv har våpen rettet mot seg. Soldatenes viktigste rolle er å eskortere politiet under patruljer. I perioden hvor disse reglene har vært i kraft har det vært betydelig færre angrep på soldater i Crossmaglen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Census 2011 Population Statistics for Crossmaglen Settlement», NINIS
  2. ^ «Crois Mhic Lionnáin / Crossmaglen», Placenames Database of Ireland
  3. ^ Placenames NI. Placenames NI. 20, januar 2010 (kan være treg). Arkivert fra originalen den 20. desember 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]