Crossing Over

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Crossing Over
Generell informasjon
SjangerDrama
Utgivelsesår2009
Prod.landUSA
Lengde1 t. 53 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiWayne Kramer
ProdusentWayne Kramer
Frank Marshall
ManusforfatterWayne Kramer
MusikkMark Isham
SjeffotografJames Whitaker
KlippArthur Coburn
Foran kamera
MedvirkendeHarrison Ford
Ray Liotta
Ashley Judd
Cliff Curtis
Jim Sturgess
Alice Eve
DistributørThe Weinstein Company
Premiere26. februar 2009 (Bahrain)
27. februar 2009 (USA)
19. juni 2009 (Norge)
Eksterne lenker

Crossing Over er en amerikansk dramafilm fra 2009 skrevet og regissert av Wayne Kramer. Filmen handler om ulovlige innvandrere av ulik nasjonalitet, som prøver å få oppholdstillatelse i USA. En av hovedrollene spilles av Harrison Ford.

Filmen ble spilt inn i Los Angeles.

Regissøren har selv bakgrunn som innvandrer.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Flere fortellinger blir vevd sammen gjennom filmen, og det hoppes frem og tilbake mellom de forskjellige historiene.

  1. En ulovlig mexicansk innvandrer ved navn Mireya Sanchez blir deportert. Max Brogan (spilt av Harrison Ford) fra.U.S. Immigration and Customs Enforcement tar hånd om den lille sønnen hennes, og tar ham med til guttens besteforeldre i Mexico. Senere blir kvinnen funnet død på grensen mellom USA og Mexico, og Brogan drar tilbake til besteforeldrene for å fortelle dem disse dårlige nyhetene.
  2. En 15 år gammel jente fra Bangladesh, Taslima Jahangir, holder et foredrag på skolen sin om Terrorangrepet 11. september 2001. En lærer finner meningene hennes lit kontroversiele, og varsler myndighetene. FBI ransaker hjemmet hennes, og leser i dagbøkene hennes at hun har besøkt flere internettsider for muslimske ekstremister. FBI tror at hun kan være en potensiell selvmordsbomber. I tillegg viser det seg Taslima har illegalt opphold i USA. Hun ble født i Bangladesh og kom til USA som treåring, mens hennes to yngre søsken er amerikanske statsborgere fordi de ble født i USA. I stedet for at hele familien blir deportert, reiser Taslima tilbake til Bangladesh sammen med sin mor, og resten av familien får bli i USA.
  3. Cole Frankel (spilt av Ray Liotta), som arbeider med å godta eller avslå søknader om oppholdstillatelser i USA, havner i en bilulykke med Claire Shepard, en fremadstormende skuespiller fra Australia. Cole forstår at Claire befinner seg i landet ulovlig, og han tilbyr henne opphold i USA mot at hun har sex med ham så ofte han vil i to måneder. Når Cole avslører at han ønsker å forlate sin kone til fordel for Claire, gjør hun det klart at hun hater ham for avtalen deres og at hun bare har sex med ham for å få oppholdstillatelse. Cole avslutter forholdet før de to månedene er over, og gir henne de papirene hun trenger. Myndighetene finner noen uregelmessigheter med denne prosessen, og Claire innrømmer forholdet til Cole og forlater landet «frivillig». Cole blir arrestert, og hans kone Denise (spilt av Ashley Judd) adopterer en liten jente fra Nigeria.
  4. Max Brogan har en kollega ved navn Hamid Baraheri. Familien hans misliker at Hamids søster har et forhold til Javier Pedroza, en gift mann. Oppmuntret av sin far, planlegger Hamids bror å skremme søsteren og elskeren hennes, men ting kommer ut av kontroll. Han skyter begge to, og kontakter Hamid som hjelper ham med å skjule bevisene. Max Brogan fatter etter hvert mistanke om at Hamid var har hatt noe å gjøre med drapene. Javier Pedroza tjente litt ekstra penger ved å produsere falske immigrasjonspapirer for ulovlige innvandrere. Claire Shepard hadde tidligere betalt ham for falske papirer før hun gjorde en avtale med Cole. Da Javier ble drept, finner politiet Claires dokumenter blant hans eiendeler, og dette fører til at de undersøker hennes sak nærmere.
  5. Yong Kim er en tenåring fra Sør-Korea som snart skal bli naturalisert amerikansk statsborger sammen med resten av familien sin, men han har begynt å henge i et dårlig miljø, og han blir med på å rane en dagligvarebutikk. Dersom han blir arrestert for dette, risikerer han at hele familien hans blir sendt ut av landet. Hamid Baraheri er tilfeldigvis i denne butikken da ranet finner sted, og han dreper ranerne, bortsett fra Yong Kim. Hamid lar være å ta livet av ham på grunn av sin egen skyldfølelse over søsterens død.
  6. Den britiske musikeren Gavin Kossef (spilt av Jim Sturgess) prøver å få jobb ved en jødisk skole ved å late som om han er ortodoks jøde. I virkeligheten er han ateist. Dersom løgnen blir trodd og han blir ansatt, vil han kunne få oppholdstillatelse i USA. Gavin blir avslørt i en test hvor han skal demonstrere sin kjennskap til den jødiske troslæren. En rabbiner som skulle vurdere ham godkjenner ham likevel, fordi han mener at Gavins fine sangstemme ville gjort seg bra i synagogen. Rabbineren inngår en privat avtale med Gavin om at han skal synge i synagogen, og samtidig lære mer om den jødiske troen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Harrison Ford.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]