Crescenzio Sepe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Crescenzio Sepe
Født2. juni 1943Rediger på Wikidata (80 år)
Carinaro
BeskjeftigelseTeolog, katolsk prest (1967–), katolsk biskop (1992–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Roman Catholic Archbishop of Naples (2006–)
  • kardinal (Dio Padre misericordioso, 2001–)
  • titulær erkebiskop (1992–2001)
  • Grand Chancellor of the Pontifical Urbaniana University (2001–2006) Rediger på Wikidata
Utdannet vedPontificia Ecclesiastica Academia
La Sapienza
Det pavelige lateranuniversitet
Pontifical Roman Seminary
NasjonalitetItalia
UtmerkelserVennskapsordenen
Storoffiser av Republikken Italias fortjenstorden
Storkorsridder av Sankt Mauritius' og Sankt Lasarus' orden
Malteserordenen
Våpenskjold
Crescenzio Sepes våpenskjold

Crescenzio Sepe (født 2. juni 1943 i Carinaro i provinsen Caserta i Italia) er kardinal i den katolske kirke, og erkebiskop av Napoli. Han har også virket i det pavelige diplomati og i den romerske kurie.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han gikk på gutteseminar i Aversa der han var gymnasiast, studerte filosofi ved det regionale seminar i Salerno og så teologi i Roma.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble ordinert for bispedømmet Aversa 12. mars 1967. Etter videre studier tok han doktorgraden i teologi, kanonisk rett og filosofi. Han virket som dosent ved Lateranuniversitetet og ved universitetet Urbaniana. For å forberede seg på en karriere i Den diplomatiske tjeneste ved Den hellige stol, gikk han inn på den pavelige diplomatskole i 1969. Han ble sendt som pavelig diplomat til Brasil, der han virket fra 1972 til 1975. Deretter ble han kalt til tjeneste i Statssekretariatet i Vatikanet.

I 1987 ble han utnevnt til assessor ved Statssekretariatet og president for kommisjonen for mediespørsmål ved Vatikanet.

Biskop[rediger | rediger kilde]

Han ble utnevnt den 4. april 1992 og bispeviet den 21. april av pave Johannes Paul II i 1992. Medkonsekratorer var Krakóws erkebiskop, kardinal Franciszek Macharski, og kardinalstatssekretær Angelo Sodano. Han ble da også sekretær for Kongregasjonen for kleresiet. Den 3. november 1997 utnevnte pave Johannes Paul ham til generalsekretær for den sentralkomite som forestod planleggingen av det store jubileum ved det tilstundende årtusenskiftet, år 2000.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

Siden 21. januar 2001 har han tilhørt kardinalskollegiet (som kardinaldiakon, med Dio Padre Misericordioso som tittelkirke), og var prefekt for Kongregasjonen for folkenes evangelisering fra 2001 til 2006. Han var også storkansler ved det pavelige universitetet Urbaniana. Han ble av noen nevnt som papabile i forkant av konklavet 2005.[trenger referanse]

Den 20. mai 2006 ble han av pave Benedikt XVI utnevnt til erkebiskop av Napoli, og med dette også elebert til kardinalprest. Den 1. juli 2006 ble han innført i sitt embede i Napoli som etterfølgere etter kardinal Michele Giordano.

Da pave Benedikt XVI fratrådte, ble kardinal Sepe 4. mars 2013 trukket ut som assistent for kardinalkamreren (som representant for kardinalpresten), og tilhørte med dette i tre dager sen særkommisjon som regulerte noen underordnede saker under sedisvakansen. Han deltok på konklavet i 2013, det som valgte pave Frans (kardinal Jorge Bergoglio).

Den 12. desember 2020 innvilget pave Frans hans aldersbetingede fratreden fra erkebispestolen i Napoli.[1]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Jozef Tomko 
Prefekt for Kongregasjonen for folkenes evangelisering
Etterfølger:
 Ivan Dias