Crazy Horse (Lakota-høvding)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Crazy Horse (indianer)»)
Crazy Horse
Det antas at dette bildet forestiller Crazy Horse. Bildets autentisitet er imidlertid omstridt.
Fødtca. 1840Rediger på Wikidata
Sør-Dakota
Død5. sep. 1877[1]Rediger på Wikidata
Fort Robinson
BeskjeftigelsePolitiker, høvding Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetOglala Lakota

Crazy Horse (Lakota: Tasunka Witko, uttales tashúnka uitko) (født rundt 1838–1840 i Sør-Dakota, død 5. september 1877 i Fort Robinson, Nebraska) var amerikansk høvding for Siouxstammen.

Han ledet blant annet kampene i slaget ved Little Bighorn 25. juni 1876, da krigere fra Lakotastammen slo oberstløytnant George Armstrong Custer og det 7. kavaleri.

Crazy Horse overga seg til amerikanerne 6. mai 1877 og ble drept av hæren i september samme år. Omstendighetene rundt drapet er fremdeles omstridt. Den mest vanlige beskrivelsen av hva som hendte var at han ble myrdet mens han var under deres «varetekt», arrestert under et forhandlingsmøte om fredsbetingelsene. Vakthavende offiser hadde gitt beskjed til vaktsoldatene om at han ikke ville se Crazy Horse i live neste morgen. Han ble deretter samme natt skutt ned og drept etter et framprovosert «fluktforsøk».

Han var kjent for sitt store mot og sterke lederegenskaper. Han ønsket å ta vare på kulturen og de tradisjonelle verdiene i sitt samfunn, og førte krig mot de sentrale myndighetene da de opplevde at egen kultur og verdier ble truet, herunder de territoriene de trengte for å kunne leve sin livsførsel.

Gravstøtte til Crazy Horse som ble drept.

Crazy Horse minnesmerke[rediger | rediger kilde]

Korczak Ziółkowski, som hadde jobbet med Mount Rushmore, fikk i oppdrag å lage et Crazy Horse-minnesmerke, og begynte på denne skulpturen i 1948. Den skulle hugges ut i Black Hills i Sør-Dakota og er fortsatt i arbeid (per 2019).[2] Når den er ferdig vil den være 195 meter bred og 172 meter høy.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Crazy-Horse, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Who Speaks for Crazy Horse?». The New Yorker (engelsk). Condé Nast. 13. september 2019. Besøkt 20. juli 2022.