Costa Ricas nasjonalteater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nasjonalteateret
Teaterets kuppel sett fra innsida

Costa Ricas nasjonalteater (Teatro Nacional) regnes som den viktigste historiske bygninga i San José i Costa Rica. Den sto ferdig i 1897, etter å ha blitt finansiert av avgifter fra kaffeeksport. I 1965 fikk bygninga status som nasjonalmonument. Den er i dag en populær severdighet.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Teateret ligger mellom Avenida Central og Avenida 2 i sentrum av San José. Nord for plassen er Plaza de la Cultura, og i øst ligger Parque Mora Fernández og Gran Hotel.

Eksteriør[rediger | rediger kilde]

Nasjonalteateret har en neoklassistisk fasade og rødt tak. På toppen av fasaden står det allegoriske statuer av musene for musikk, dans og berømthet. Veggene er av sandstein, og er reist med en stålramme. Foran inngangspartiet er det en liten hage med blomster og en statue av en kvinnelig fløytespiller av Jorge Jiménez Deredia.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Inngangslobbyien har et gulv av rosa marmor, bronsedekorerte marmorsøyler og et tak av tre. I alkoven står det en statue av Ludwig van Beethoven. Til venstre for lobbyen ligger teaterkafeen, som er dekorert med sorte og hvite gulvfliser. Foajeen er storslagen, med vegger dekorert med rosa marmor, krystaller, gull, speil og veggmalerier av costaricansk dagligliv. Det samme er auditoriet, som har tre etasjer og en scene som kan løftes og senkes. I intermezzoen mellom foajeen og auditoriet er det et stort takmaleri av Aleardo Villa fra 1897 med motiver fra kaffeproduksjonen. Maleriet er fullt av feil, og viser blant annet en kaffeplantasje ved kysten, til tross for at alle plantasjene i realiteten ligger i innlandet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]