Correggio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Antonio Allegri da Correggio

Antonio Allegri (født i august 1489, død 5. mars 1534), bedre kjent som Correggio, var en italiensk renessansemaler, oppkalt etter sitt fødested i Emilia.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Mytologisk maleri (ca. 1528). National Gallery, London.

Correggio var hele sitt liv virksom i traktene omkring Parma, men virker i høy grad å ha vært bevisst maleriet i Roma, Firenze og Venezia. Han var trolig elev av Francesco Bianchi, men under et tidlig besøk i Mantova kom han under Lorenzo Costas og Andrea Mantegnas innflytelse. Snart hadde Leonardo da Vincis revolusjonerende stil myket opp Correggios stil. Han kombinerte sin mykhet, en slags «gyllen dis» (se «Leda og svanen»), som er typisk for hans modne verker, med sin sterke følelse for formens oppbygning. Til forskjell fra de fleste av de samtidige norditalienske malerne brukte ikke Correggio helt forutsetningsløst Leonardos stil; i stedet for som Leonardo å skape en overjordisk skjønnhet, malte han skikkelser idealiserte, men sensuelle og svært jordiske.

Det går ikke an å dokumentarisk bekrefte at Correggio noensinne var i Roma, men han kjente åpenbart til Michelangelos fresker i det sixtinske kapell og Rafaels fresker i Vatikanpalasset. Stiltrekk fra alle de tre ledende malerne under renessansen (Leonardo, Michelangelo og Rafael) gjenspeiles i Correggios madonnamalerier. Like populære var hans mytologiske motiv.

I dag verdsettes Correggio mest for sin djerve fantasi. Han var en av de første store kunstnerne som eksperimenterte med de dramatiske effektene som kan oppnås med kunstig belysning, for eksempel «Kristus i Getsemane», der Kristus-skikkelsen ensom lyser opp den mørke bakgården, og i «Den hellige natten», der lyset kommer fra barnet i krybben. Correggio regnes også som den viktige lenken mellom Mantegnas tidlige eksperiment med et illusjonistisk maleri i Mantova og barokkens takmaleri. I hans fresker i Camera di San Paolo i Parma eller i kuppelen i San Giovanni Evangelista i Parma kan man nedenifra se skikkelser som fritt flyr omkring.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Correggio – bilder, video eller lyd