Cornelius Colbert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cornelius Colbert
Født19. okt. 1888[1][2]Rediger på Wikidata
Limerick
Død8. mai 1916[2]Rediger på Wikidata (27 år)
Kilmainham fengsel
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
NasjonalitetIrland
GravlagtArbour Hill Cemetery[3]
Medlem avIrish Republican Brotherhood

Cornelius Colbert (født 1888, død 8. mai 1916 var en irsk republikaner. Han var en av lederne for påskeopprøret i 1916, og ble henrettet for sin rolle i dette.

Colbert ble født i Limerick. Familien flyttet da han var ung til Dublin. Han meldte seg inn i ungdomsbevegelsen Fianna Éireann, og ble i 1913 et av de første medlemmene av Irish Volunteers. Han kom inn i organisasjonens provisoriske komité, og var sannsynligvis det yngste medlemmet av dette styrende organet. Han meldte seg også inn i Irish Republican Brotherhood (IRB). Etter forepørsel fra Pádraig Pearse begynte han å jobbe som drillinstruktør på Pearse' skole St. Enda's School.

Han var en strengt religiøs katolikk, som holdt seg unna tobakk, alkohol og banning, såvel som dansing i fastetiden.

Under påskeopprøret hadde han kapteins grad i Volunteers, og var plassert i 4. bataljon av organisasjonens Dublinbrigade, under kommando av Éamonn Ceannt. Colbert fikk ansvaret for å ta kontroll over Watkin's Brewery. Det viste seg at denne posisjonen var for stor for hans lille styrke, samt at den var uten taktisk betydning. Han tok derfor i stedet kontroll over Jameson's Destillery, hvor han de facto var kommandant.

Etter at opprørerne overgav seg ble han stilt for krigsrett og dømt til døden. Han ble henrettet i Kilmainham fengsel ved skyting den 8. mai 1916.

Colbert stasjon i Limerick er oppkalt etter ham.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dictionary of Irish Biography, oppført som Cornelius (‘Con’) Colbert, Dictionary of Irish Biography-ID 001817[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, oppført som Con Colbert, Find a Grave-ID 4272, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ opwdublincommemorative.ie[Hentet fra Wikidata]