Cora Sandel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Cora Sandel er et pseudonym for den norske forfatteren Sara Cecilia Görvell Fabricius (født 20. desember 1880, død 3. april 1974).

Hun ble født i Kristiania (Oslo), vokste opp i Tromsø, og flyttet i 1921 til Sverige etter å ha bodd i Paris i mange år. Hun døde i Uppsala.

I unge år forsøkte Fabricius å etablere seg som kunstner. 25 år gammel dro hun til Paris for å gå på malerskole, og bodde i Frankrike i 15 år. Under oppholdet i Frankrike begynte hun å skrive reiseskildringer og noveller. Forfatterdebuten kom i en alder av 46 år, i forbindelse med skilsmissen fra mannen, den svenske skulptøren Anders Jönsson.

Alberte og Jakob (1926) ble den første i en trilogi sammen med Alberte og friheten (1931) og Bare Alberte (1939). Etterkrigsromanen Kranes konditori ble en enda større publikumssuksess, og ble dramatisert av Helge Krog bare noen måneder etter at boka kom ut. Stykket er blitt satt opp med jevne mellomrom helt fram til i dag. Kranes konditori ble også filmatisert av den danske regissøren Astrid Henning-Jensen i 1951.

Til tross for stor litterær suksess skjulte Fabricius seg bak sitt pseudonym og levde et nokså tilbaketrukket liv.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]


Forrige mottaker:
 Gabriel Scott 
Vinner av Gyldendals legat
Neste mottaker:
 Arthur Omre