Coptotriche angusticollella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Coptotriche angusticollella
larven i minen sin
Nomenklatur
Coptotriche angusticollella (= Emmetia angusticollella)
Duponchel, 1843
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieLuggmøll
SlektCoptotriche
Økologi
Habitat: åpne områder med nypebusker
Utbredelse: den palearktiske sone

Coptotriche angusticollella er en sommerfugl som tilhører familien luggmøll (Tischeriidae). Den er funnet nord til Møre og Romsdal i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 8 – 9 mm), slank, brunlig møll. Den ligner mye på andre Coptoptriche-arter og man må undersøke kjønnsorganene for å bestemme dem med sikkerhet. Antennene er trådformede, brune og snaut 2/3 så lange som forvingen. Hodet, forkroppen og et område langs framkanten av forvingen nær roten har en nokså tydelig, blåfiolett metallglans. Ellers er forvingen rustbrun. Bakvingen og bakkroppen er gråbrune.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten har larver som minerer i bladene på rosebusker (Rosa spp.), og arten finnes i åpne områder der disse vokser. Larvene finnes helst i blader lavt nede i busken, og lager en flekkmine som etter hvert kan omfatte mesteparten av bladet. Minene kan man finne mellom juni og oktober. Arten kan ha to generasjoner hvert år, som flyr henholdsvis i mai – juni og i august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt i Nord-Afrika og det meste av Europa østover til Tyrkia. I Norge finnes den langs kysten av Østlandet og Sørlandet, men det finnes også enkeltfunn fra Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, så det er sannsynlig at den er videre utbredt.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bengtsson, B.Å., Palmqvist, G. og Johansson, R. (2008) Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar – säckspinnare. ISBN 978-91-88506-60-3
  • Aarvik, L., Berggren, K. og Hansen, L.O. (2000) Catalogus Lepidopterorum Norvegiae. Lepidopterologisk Arbeidsgruppe/Norsk Institutt for Skogforskning. ISBN 82-995095-1-3
  • Nettsiden Svenska Fjärilar, med bildegalleri: [1] Arkivert 25. november 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]