Cop Land

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cop Land
Generell informasjon
Utgivelsesår1997
Prod.landUSA
Lengde104 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJames Mangold
ProdusentCary Woods
ManusforfatterJames Mangold
MusikkHoward Shore
KlippCraig McKay
Foran kamera
MedvirkendeSylvester Stallone
Harvey Keitel
Ray Liotta
Robert De Niro
Annabella Sciorra
Annen informasjon
Budsjett15 millioner dollar[trenger referanse]
Prod.selskapMiramax Films
Premiere15. august 1997 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Cop Land er en amerikansk thrillerfilm fra 1997 regissert av James Mangold. Filmen følger den fiktive historien om noen politifolk i en liten by i New Jersey som blir dominert av korrupt politi fra New York City.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Handlingen foregår i den fiktive byen Garrison, New Jersey, som ligger på andre siden av Hudson River fra New York City. Den lokale sheriffen Freddy Heflin (Sylvester Stallone) er hemmelig forelsket i Liz Randone (Annabella Sciorra), hvis liv han en gang reddet i en bilulykke. Da han reddet livet hennes mistet han hørselen på det ene øret. Dette gjorde at han ikke kunne begynne som politi i New York City, slik mange av hans kolleger gjorde, inkludert Liz sin utro ektemann, Joey Randone (Peter Berg). En sen kveld kjører Murray Babitch, nevø av etterforsker Ray Donlan (Harvey Keitel), over George Washington Bridge når en bil med flere afrikansk-amerikanske tenåringer nesten kjører inn i bilen hans. Babitch prøver å tvinge dem til å stanse bilen. En passasjer tar frem noe Babitch tror er et skytevåpen, samtidig som forhjulet på bilen hans punkterer. Han tror at tenåringene har skutt mot ham, og han skyter derfor tilbake igjen.

I den påfølgende bilulykken blir alle tenåringene i bilen drept. En annen politimann, Jack Rucker (Robert Patrick) fjerner verktøyet som Babitch trodde var et skytevåpen fra hendene til en av de døde tenåringene, og han planter våpen i bilen deres for å rettferdiggjøre skytingen. Babitch er redd for konsekvensene som skyte-episoden kan ha på karrieren hans, og Donlan overtaler ham til å forfalske sitt eget selvmord. Ray later som Babitch hoppet fra en bro. Andre korrupte politifolk, som detektiv Leo Crasky og Frank Lagonda, er redde for at Babitch vil komme tilbake igjen og tyste om deres korrupsjon. Etterforsker Moe Tilden (Robert De Niro) fra Spesialenheten for Politisaker i New York ber om at Heflin gir informasjon om mistenkte korrupte politifolk fra Garrison, New Jersey. Heflin er redd for de korrupte politifolkene og han er motvillig til å sladre på dem, så han unnlater å komme med viktig informasjon til Tilden. Tildens overordnede, som kjenner de korrupte politifolkene, gir Tilden beskjed om å avslutte etterforskningen.

Selv om Babitchs «selvmord» i utgangspunktet ser ut til å være vellykket, så vil etterforskningen mot ham aldri bli avsluttet så lenge kroppen hans ikke blir funnet. Ray bestemmer seg motvillig for at nevøen hans må drepes. Babitch blir tipset av sin tante Rose, og han stikker av. Han går hjem til Freddy for å be om hjelp, men når han ser en nær venn av Freddy, politimannen Gary Figgis (Ray Liotta), flykter han fra stedet. Samme kveld havner Joey Randone i slåsskamp, og han blir kastet ned fra et tak. Mens han klamrer seg til en antenne og roper om hjelp, blir han oppdaget av Donlan som ikke vil hjelpe ham som hevn for at Randone hadde en affære med Donlans kone. Innen politiet kommer frem, har Randone falt til sin død. Når Freddy endelig bestemmer seg for å fortelle alt han vet til Tilden, så vil ikke Tilden høre på ham fordi Freddy ikke la alle kortene på bordet mye tidligere.

I det han forlater Tilden ser Freddy en rekke saksmapper om flere korrupte politifolk, og han stjeler alle saksmappene. Freddy leser gjennom alle dokumentene, og han innser omfanget av den omfattende korrupsjonen. Sheriffens nestkommanderende, Cindy Betts, bestemmer seg for å forlate Garrison og New Jersey fordi hun har blitt stadig mer frustrert over at New York City-politiet har tatt over og gjort byen til deres eget personlige kongerike. Figgis har også pakket sakene sine, og planlegger å reise sin vei, fordi han ikke ønsker å bli ytterligere involvert. Freddy finner ut at Figgis brente ned sitt eget hus slik at han kunne få igjen forsikringspengene. Men ved et uhell drepte han sin kokain-avhengige kjæreste, Monica i prosessen. Heflin overbeviser Rose om å avsløre hvor Babitch gjemmer seg, og han arresterer Babitch. Heflin gir sin nestkommanderende, Bill Geisler (Noah Emmerich), fri slik at han kan dra hjem og ta vare på sin gravide kone. Heflin vil ta med seg Babitch til New York City, hvor Tilden kan ta over etterforskningen. Men Lagonda, Donlan og Rucker arrangerer et bakholdsangrep.

Rucker fyrer av en pistol rett ved siden av Freddys friske øre, så han blir nesten døv. De tar med seg Babitch, antakelig for å drepe ham. Til fots og nesten helt døv, følger Heflin etter dem til Donlans hus, og en skuddveksling bryter løs. Heflin dreper både Rucker og Lagonda, før han blir skutt i skulderen av Leo Crasky. Men han blir reddet av Gary Figgis som dreper Crasky. I mellomtiden prøver Babitch å flykte gjennom et vindu. Donlan sniker seg opp bak Heflin, men før han kan skyte, så blir han selv skutt av Figgis. Heflin kan såvidt høre skuddet, og han snur seg rundt og avfyrer ett skudd. Donlan ligger døende på gulvet og mumler obskøniteter, men Heflin svarer: «Jeg kan ikke høre deg, Ray.» Figgis og Heflin tar med seg Babitch til New York og overleverer ham til Spesialenheten for Politisaker, hvor Tilden setter ham i varetekt. Innen saken er ferdig etterforsket, og tiltale avsagt, har Heflin fått tilbake hørselen, og han ser utover New York City-skyline fra andre siden av Hudson River. Hans nestkommanderende, Geisler, varsler ham om en ny sak, og Freddy går tilbake til arbeidet.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]