Commersondelfin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Commersondelfin
Commersondelfin i akvarium.
Nomenklatur
Cephalorhynchus commersonii
Lacépède, 1804
Populærnavn
Commersondelfin
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlassePattedyr
OrdenHvaler
FamilieDelfiner
SlektFlekkdelfiner
Miljøvern
IUCNs rødliste:
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig
Økologi
Habitat: marint
Utbredelse:
Inndelt i

Commersondelfin (Cephalorhynchus commersonii) er en liten svart-hvit delfin som hører til i gruppen Cephalorhynchinae, der de svart-hvite delfinene utgjør en egen familie.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Commersondelfin blir omkring 1,3-1,5 meter lang og har et distinkt sort og hvitt mønster. En voksen 136 cm lang hunne som ble fanget utenfor det sørlige Patagonia veide 23 kg. Hodet, sveivene, bakre del av ryggen og ryggfinnen, samt halefinnen er sort, mens resten av kroppen er hvit. Hunner og hanner skilles enkelt fra hverandre gjennom forskjellen på den sorte mageflekken disse dyra har. Hannens flekk er dråpeformet, mens hunnens er mer rund i formen.

Utbredelse og habitat[rediger | rediger kilde]

Commersondelfin holder til i kalde havområder utenfor sørspissen av Sør-Amerika, Tierra del Fuego og Falklandsøyene, samt i kyststrøkene rundt Kerguelenøyene.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Commersondelfiner er svært aktive dyr som ofte svømmer energisk i overflaten og gjerne hopper, spinner, vrir seg eller svæmmer på rygg. Den er også kjent for å surfe på baugbølgen til hurtige båter. Man vet imidlertid lite om levesettet til denne delfinen, som livnærer seg av fisk og blekksprut som den fanger langs kysten og et stykke ut på åpent hav.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]