Columbia Records

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Columbia (plateselskap)»)
Columbia Records
Columbia Records
EierSony Music Entertainment
Etablert15. januar 1889
Grunnlegger(e)Edward D. Easton
StatusAktiv
Distributør(er)Sony Music Entertainment, Columbia Label Group
LandUSA
LokasjonNew York
Nettstedhttp://www.columbiarecords.com

Columbia Records er det eldste plateselskapet som ennå er aktivt. Selskapet ble opprettet i 1888. I dag er selskapet underlagt Sony Music Entertainment.

CBS Records[rediger | rediger kilde]

Columbia Records var i 1927 med på å grunnlegge CBS, men solgte seg ut allerede i 1928. I 1938 ble selskapet kjøpt opp av nettopp CBS, som var eier frem til 1988 da Sony kjøpte opp selskapet CBS Records Group fra CBS Corporation. Selskapet hadde lenge en distribusjonsavtale for Europa med EMI, men avsluttet denne kontrakten i 1951. Deres nye europeiske samarbeidspartner ble Philips Records, og denne avtalen varte til 1961.

Columbia startet sitt eget distribusjonsselskap for land utenfor USA og Canada i 1962, men kunne ikke benytte navnet Columbia Records. EMI eide de globale rettighetene til navnet, med unntak for USA og Canada, og navnet CBS Records ble derfor valgt. Dermed ble Columbias artister utgitt på CBS Records i resten av verden.

Ved Sonys oppkjøp av CBS Records Group, inkludert Columbia Records, var en av betingelsene at CBS beholdt navnerettighetene til CBS Records. Columbia Records eksisterer i dag som et underselskap til Sony BMG, mens CBS Records ble gjenopplivet som plateselskap underlagt CBS Corporation i 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]