Colorado (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Colorado» var Nederlands bidrag i Eurovision Song Contest 1979 og ble fremført på nederlandsk av gruppen Xandra på seks medlemmer, frontet av Sandra Reemer. Melodien var skrevet av Rob Bolland, og teksten var skrevet av Ferdi Bolland og Gerald Cox.

Om sangen[rediger | rediger kilde]

Internasjonalt er Bolland & Bolland muligens mest kjent for å ha skrevet og spilt inn originalversjonen av Status Quos hit, «In the Army Now», fra 1986 på plate (nummer 1 i Østerrike og Sveits, nummer 2 i Storbritannia, Frankrike og Norge, nummer 6 i Sverige, nummer 15 i Nederland).[1]

«Colorado» antyder at sangens jeg-person og hennes elsker reiser til Colorado i USA, ettersom «dollaren ikke er så dyr mer», og at stedet er et yndet mål for en ferie. Xandra fortsetter med å fortelle at de kunne «kjøpe en brukt hest» for å spare bensin.[2] Xandra spilte inn sangen på tre språk: nederlandsk, engelsk og tysk, alle med samme tittel.

I Eurovision Song Contest ble sangen fremført som 14. bidrag om kvelden 31. mars 1979 – etter Luxembourgs Jeanne Manson med «J'ai déjà vu sa dans tes», og før Sveriges Ted Gärdestad med «Satellit». Da avstemningen var over, hadde den fått 51 poeng, noe som ga den en tolvteplass blant nitten deltakere.

Xandra ga den ut på singelen Mercury 6013 530 i 1979. Produsenter var Rob og Ferdi Bolland.[3] Lill-Babs spilte inn en svensk coverversjon på plate. Hun hadde tidligere representert Sverige i Eurovision Song Contest 1961 med «April, april». Hennes innspilling av sangen ble en mindre hit på Svensktoppen sommeren 1979.

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Jan Paulsen har skrevet en norsk tekst. Den norske tittelen er identisk med originaltittelen. Helene Øverby har spilt inn sangen. Den ble utgitt på LP-platen Grand Prix på norsk (Polydor 2922 050) i 1979.[4]

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Debutdato
Xandra Nederlands flagg Nederland (Singles Top 100)[5] 43 2 14. april 1979
Xandra Sveriges flagg Sverige (Sverigetopplistan)[6] 9 5 5. april 1979

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hung, Steffen. «lescharts.com - Status Quo - In The Army Now». www.lescharts.com. Besøkt 6. juni 2018. 
  2. ^ «Colorado - lyrics - Diggiloo Thrush». diggiloo.net (engelsk). Besøkt 6. juni 2018. 
  3. ^ Xandra – Colorado (7", Single) at Discogs
  4. ^ «Various - Grand Prix På Norsk». Discogs (engelsk). Besøkt 6. juni 2018. 
  5. ^ Hung, Steffen. «Xandra - Colorado». hitparade.ch. Besøkt 6. juni 2018. 
  6. ^ Hung, Steffen. «swedishcharts.com - Xandra - Colorado». swedishcharts.com. Besøkt 6. juni 2018. 
Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger:
 «'t Is OK» med Harmony 
Nederlands bidrag i Eurovision Song Contest
Etterfølger:
 «Amsterdam» med Maggie MacNeal