Colonel Imam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Colonel Imam
Født20. århundreRediger på Wikidata
Chattal
Død23. jan. 2011Rediger på Wikidata
Mir Ali
BeskjeftigelseEtterretningsoffiser Rediger på Wikidata
Utdannet vedPakistan Military Academy
NasjonalitetPakistan

Sultan Amir Tarar, best kjent som Colonel Imam (oberst Imam), (død i januar 2011) var en pakistansk militæroffiser og spesialist på spesiell krigføring.

Imam var medlem av Special Service Group (SSG) i den pakistanske hæren, en etterretningsoffiser av Inter-Services Intelligence (ISI) og han fungerte som pakistanernes konsul i Herat, Afghanistan. Han var en veteran under Den afghansk-sovjetiske krig i Afghanistan Han var antatt å ha spilt en nøkkelrolle i etableringen av Taliban, etter å ha hjulpet med treningen av den afghanske mujaheddin på vegne av USA på 1980-tallet.

Oberst Imam, som var en kommandosoldat og spesialist på geriljakrig som ga militær trenging til Mullah Omar og fraksjoner innenfor Taliban. Oberst Imam holdt seg aktiv i borgerkrigen i Afghanistan inntil 2001 da USA erklærte krig mot terror, og han støttet Taliban offentlig gjennom media. Iman ble kidnappet sammen med ISI-offiser Khalid Khawaja, den britiske journalisten Asad Qureshi og hans sjåfør Rustam Khan den 26. mars 2010. Khawaja ble drept en måned senere. Qureshi og Khan ble frigitt i september 2010. Imam ble drept i januar 2011.

Imam fikk sin utdannelse ved Pakistan Military Academy (PMA) i Kakul (lokalisert i nærheten av Abbottabad i Khyber-Pakhtunkhwa, Pakistan), og senere ved Fort Bragg i North Carolina, USA. Hans enhet ble sendt til USA i 1974, og han fikk militær trening ved United States Army Special Forces. Etter oppløsningen av Sovjetunionen, ble oberst Imam invitert til Det hvite hus av daværende president George Bush Sr.