Coloburiscidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Coloburiscidae
Nomenklatur
Coloburiscidae
Edmunds, 1963
Hører til
Heptagenioidea, døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 5 beskrevne
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: Australia, New Zealand, Sør-Amerika
Inndelt i

Coloburiscidae er en familiegruppe av døgnfluene. Den er en av flere artsfattige familier av døgnfluer som bare finnes på de sørligste kontinentene: Australia, New Zealand og det sørligste Sør-Amerika.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Nymfene er middelsstore (opptil 20 mm), litt flate. Munndelene, som sitter på undersiden av hodet, er store og tilpasset å filtrere matpartikler fra vannet. Både mandiblene, maxillepalpene og labialpalpene har kammer av lange hår. Antennene er otmrent så lange som hodet er bredt. Beina og trakégjellene er kledt med kraftige pigger som hjelper dem til å holde seg fast i den raske strømmen. Trakégjellene er delt i to deler, den øvre delen er to-fliket, den nedre trådformet. Bakerst har de tre hårete haletråder som er lengre enn bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse døgnfluene lever i kalde, rasktstrømmende bekker, også i stryk, helst med steinbunn. Larvene lever av å filtrere partikler fra vannet. De bruker beina og trakégjellene til å kile seg fast mellom steiner, men kan også svømme godt, med nikkende hodebevegelser. Siden de bruker trakégjellene til å holde seg fast med, kan de ikke vifte med disse for å øke oksygenopptaket, og der er derfor avhengige av svært oksygenrikt vann. Hunnen kan legge opptil 12 000 egg. Utviklingen fra egg til voksent insekt kan ta fra seks måneder til tre år.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]