Cochinkina

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cochinchina var tidligere betegnelse på den sørlige delen av Vietnam.

Cochinchina (vietnamesisk: Nam Kỳ; khmer: កម្ពុជាក្រោម Kampuchea Krom; fransk: Cochinchine; engelsk: Cochin China) er en historisk region som utgjør den sørlige tredjedelen av Vietnam hvor den fremst byen er Ho Chi Minh-byen (khmer: Prey Nokor, tidligere kalt for Saigon). Blant vietnameserne kalles det som må menes med Cochinkina for Nam Bộ, som betyr «det sørlige grenseland».[1]

Dette området var en fransk koloni fra 1862 og til 1954. Den senere staten Sør-Vietnam ble opprettet i 1954 ved å kombinere Cochinchina med sørlige Annam (et fransk protektorat). På vietnamesisk ble denne regionen kalt Nam Bộ. Historisk var det kalt Gia Định (1779–1832), Nam Kỳ (1834–1945), Nam Bộ (1945–1948), Nam phần (1948–1956), Nam Việt (1956–1975), og senere Miền Nam. På fransk ble det kalt for la colonie de Cochinchine.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Cochinkina (Cochin-china) er det gamle navnet for regionen og den franske kolonien i sørlige Vietnam. Dets opphav er fransk, avledet fra Ko-chen, en portugisisk korrupsjon av ukjent betydning. Tillegget «China» ble lagt til for å skille navnet fra byen og havnen Kochi (stavet Cochin på engelsk) i sørvestlige India. Sistnevnte er tamil, kanskje avledet fra koncham, «liten», en referanse til elven der.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

På et enda tidligere tidspunkt dekket betegnelsen et geografisk område som i tillegg omfattet deler av dagens Kambodsja. Enda tidligere var det betegnelse for det sentrale og nordlige Vietnam.

Det første navnet man kjenner for Vietnam er Jiaozhi (交趾; pinyin: Jiāozhǐ, Vietnamesisk: Giao Chỉ). Det var det navnet dets kinesiske herskere brukte. Det er et navn med røtter i legendenes verden: Jiaozhi, eller Giao Chi, skulle ha vært et rike sør for «de fem fjellkjedene» på Sanhuangwuditiden.

I 111 f.Kr. ble Jaozhikommandanturet opprettet av det hankinesiske Wudi-regimet. Kineserne opprettet samtidig også to andre kommandanturer i det vietnamesiske området: Jiuzhen og Ri'nan. I 939 utropte Ngô Quyền seg til konge over Cochinriket og med det begynte Ngo-dynastiet.

Det var portugiserne som i 1530-årene skapte betegnelsen Cochinkina, om med det mente de sannsynligvis i grunnen hele Vietnam, som den gang var det som i dag er nord- og midt-Vietnam. Ordet var avledet nettopp av det kinesiske Jiaozhi, som portugiserne gjengav som Caochi eller Cochin. Men ettersom det i det portugisiske veldet allerede fantes en annen portugisisk koloni ved navn Cochin (en havneby sør i India), ble Kina tilføyd for å unngå forveksling.

Under franskmennenes kolonivelde ble navnet Cochinchine med Saigon (Ho Chi Minh-byen) som hovedstad. De to andre delene av Vietnam kalte franskmennene Annam og Tonkin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Cochin China», Infoplease
  2. ^ «Cochin-china», Online Etymology Dictionary

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gosselin, C. (1904): L'Empire d'Annam, Paris
  • Sombsthay, E. (1898): Cours de législation et d' administration annamites, Paris