Clerks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Clerks.»)
Clerks.
orig. Clerks.
Generell informasjon
SjangerKomedie
UtgivelsesårJanuar 1994 USA
29. september 1994 Norge
Prod.landUSA
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiKevin Smith
ProdusentKevin Smith
Scott Mosier
ManusforfatterKevin Smith
SjeffotografDavid Klein
Foran kamera
MedvirkendeBrian O'Halloran
Jeff Anderson
Annen informasjon
FilmformatWidescreen-85
Prod.selskapView Askew Productions
Miramax Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Clerks er en amerikansk komedie skrevet og regissert av Kevin Smith. Filmen er Smiths langfilmdebut, og den første filmen i hans New Jersey-trilogi. Filmen introduserer oss for flere figurer som går igjen i Smiths filmer, deriblant Jay og Silent Bob.

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Filmen ble spilt inn på et beskjedent budsjett på $26.800, som ble skaffet til veie ved hjelp av bl.a. kredittkort, forsikringspenger og salg av Smiths tegneseriesamling. For å spare penger ble mange av rollene gitt til venner og bekjente, og de bruke sort/hvitt-film i kameranene, siden det var billigere enn farger. Filmen ble spilt inn om natten i butikken der Smith jobbet, og mangelen på dagslys i butikken blir forklart i filmen med at de ikke får opp skoddene foran vinduene.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Filmen ble vist under Sundance Film Festival i 1994. Der vakte den interesse fra flere filmselskaper etter at den vant «Filmmakers Trophy» og var nominert til «Grand Jury Prize», bl.a. fra Miramax Films som kjøpte rettighetene til filmen. Miramax gjorde noen redigeringer og la på et lydspor (musikkrettigheter som kostet $200 mer enn selve filmen) før de begynte å vise den i de uavhengige filmmiljøene i USA. Filmen ble populær, og den ble utgitt nasjonalt på slutten av året.

Før filmen ble vist på kino, gikk Miramax og Smith til sak mot MPAA om sensuren av filmen. MPAA hadde gitt filmen 17-årsgrense, noe som begrenser en films mulighet til inntjening betraktelig, og sensuren ble gitt utelukkende på grunn av den grove språkbruken. Saksøkerne, med advokat Alan M. Dershowitz i spissen vant, og sensuren ble senket til en R.

Filmen var en av de første som slo gjennom nasjonalt etter å ha blitt vist på Sundance, og mange regissørspirer så på Smith som en foregangsfigur på lik linje med Stephen Soderbergh.

Oppfølgere og spin-offs[rediger | rediger kilde]

I 1995 ble det laget en pilotepisode av en TV-serie basert på filmen. Serien var produsert av The Walt Disney Company (som eier Miramax) og Buena Vista Entertainment, og var en versjon helt strippet for det grove språket filmen var kjent for. Verken Smith eller skuespillerne fra filmen var med i serien, men både Brian O'Halloran og Jeff Anderson var på audition for rollen som Dante Hicks uten å få den. Smith har sagt at resultatet var forferdelig, og både O'Halloran og Anderson har uttalt de var glade for at de ikke fikk rollen.

Clerks: The Animated Series var en kortlevet animert TV-serie på seks episoder. Serien ble solgt til ABC, men de sendte bare to av de seks episodene før serien forsvant helt. Serien ble til slutt sendt i sin helhet på Comedy Central, før den ble utgitt på DVD. En helaftens tegnefilm med tittelen Clerks: Sell Out var på et tidspunkt planlagt, men planene er foreløpig skrinlagt.

I august 2006 kom oppfølgeren Clerks II. Filmen er i farger, og handlingen foregår i en hamburgerrestaurant der Dante og Randall jobber.

Smith har også skrevet flere tegneserier basert på figurene i filmen. Serien består Clerks: The Comic Book, Clerks: Holiday Special og Clerks: The Lost Scene.

I 2001 skrev og regisserte Smith en kortfilm kalt The Flying Car, som handlet om Dante og Randall som filosoferte mens de sto fast i bilkø, som ble vist på The Tonight Show with Jay Leno.

Roller[rediger | rediger kilde]

Lydspor og musikk[rediger | rediger kilde]

Etter at Miramax kjøpte filmrettigheten, la de på et nytt lydspor med musikk. Dette ble utgitt som et album der sangene ble mikset sammen med lydklipp fra filmen.

  1. «Dante's Lament»
  2. «Clerks» – Love Among Freaks
  3. «Kill the Sex Player» – Girls Against Boys
  4. «No Time for Love Dr. Jones»
  5. «Got Me Wrong» – Alice In Chains
  6. «Randal & Dante on Sex»
  7. «Making Me Sick» – Bash & Pop
  8. «A Bunch of Muppets»
  9. «Chewbacca» – Supernova
  10. «Panic in Cicero» – The Jesus Lizard
  11. «Shooting Star» – Golden Smog
  12. «Leaders & Followers» – Bad Religion
  13. «I Like to Expand My Horizons»
  14. «Violent Mood Swings (Thread Mix)» – Stabbing Westward
  15. «Berserker» – Love Among Freaks
  16. «Big Problems» – Corrosion Of Conformity
  17. «Go Your Own Way» – Seaweed
  18. «Social Event of the Season»
  19. «Can't Even Tell» – Soul Asylum
  20. «Jay's Chant»

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Smith filmet en slutt der Dante blir drept av en raner, men droppet den etter at testpublikummet til filmen synes den var dårlig. Smith har sagt han lot den slutte slik, siden han ikke visste hvordan han skulle avslutte historien.
  • Skjegget til Dante forandrer seg i filmen siden Smith bestemte seg for han ikke skulle ha skjegg. Da han så hvordan O'Halloran var uten, fikk han ham til å gro skjegg igjen.
  • Walt Flanagan er den med flest roller i filmen, siden han ofte var til stede på filmsettet og måtte fylle roller til personer som ikke dukket opp til sine roller.
  • Jeff Anderson nektet å lese opp listen med pornotitler til moren og sønnen som spør etter Happy Scrappy Hero Pup; da han leste opp titlene var han alene i butikken for siden å bli klippet sammen med moren.
  • Kevin Smith hadde på et tidspunkt tenkt å spille rollen som Randall selv, og ga ham dermed de beste replikkene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]