Clacton-on-Sea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Clacton-on-Sea
Kart fra 1940

Clacton-on-Sea er den største by på Tendring-halvøya i Essex i England. Byen, som ble grunnlagt i 1871, er en kystby som om sommeren tiltrekker mange turister. Clacton har en fornøyelsespir, arkader, en golfbane og en flyplass. Under to dager om sommeren kan turister få se flyoppvisning, iblant med Avro Lancaster, Spitfire, helikoptre, og høydepunktet av oppvisningen - Royal Air Force Aerobatic Team (Red Arrows).

Clacton-on-Sea har to teatre, West Cliff Theatre og Princes Theatre.

Clacton-on-Seas folkemengde har vokst påtagelig: 1901 var den 7 456, 1991 var den 45 065 og nå (2014) over 53 000.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ved Clacton-on-Sea er det funnet artefakter fra mellompaleolitikum. En datering av dyrebein ved hjelp avurandatering vistet at artefaktene var ca 245 000 år gamle. Funnet har gitt navnet til Clactonteknikken, som er den teknikk for fremstilling av steinverktøy] som ble benyttet ved Clacton-on-Sea på den tiden, men som også finnes i Frankrike og andre steder under paleolitikum.

Great Clacton ble bosatt av keltere cirka 100 f.Kr. Det finnes noen vage tegn på at romerne benyttet Clacton-området. Navnet Clacton oppstod cirka 500 e.Kr. da området ble overtatt av saksere under lederen Clacc. Det opprinnelige navnet, Claccingaton, betyr «Clacc-folkets by».

Samlingspunkt for bylivet var St. John's Church, som nå er den eldste bygningen i Clacton. En seiglivet teori er at smuglere benyttet en tunnel for å føre inn smuglegods fra kysten til Ship Inn, men den avvises av historikere. Nå kalles dette stedet Great Clacton.

Clacton-on-Sea, som det fremstår i dag, ble grunnlagt i 1871 av Peter Buff som et sommerferiested. Den hovedsakelige transportveien var opprinnelig havet. Skip kom og la til ved Clacton Pier. Folk som ville komme landevveien måtte gjennom Great Clacton. På 1920-tallet ble det bygd en mer direkte vei for å ta hånd om tilstrømningen av ferierende.

Industri[rediger | rediger kilde]

Innen den industrielle revolusjon bestod Clactons innbyggeres levevei hovedsakeligeav jordbruk. Da den industrielle revolusjon ble spredt ut over landet, innså bøndene i Clacton at deres utrustning var foreldet. En dampdrevet kvern ble bygd i 1867, som erstatsning for en vindmølle (som til slutt ble revet i 1918).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]