Citroën SM

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Citroën SM
1970 Citroen SM.jpg
Produsent Citroën
Produsert 1970-1975
Designer Robert Opron
Klasse Grand tourer
Karosserityper 2-dørs coupé
Relatert Citroën DS
Maserati Merak
Maserati Quattroporte II
Citroën CX
Tekniske data
Lengde 489,3 cm mm
Bredde 183,6 cm mm
Høyde 132,4 cm mm
Motor 2.7 L V6
3.0 L V6
Vekt 1460 kg
(forgassermotor)
1520 kg
(innsprøytningsmotor) kg

Citroën SM var en grand tourer luksus kupé, produsert av den franske bilprodusenten Citroën, mellom 1970 og 1975. Bilen utmerket seg med høy ytelse og svært avanserte tekniske innovasjoner, kombinert med et meget lekker design. Citroën SM kom på tredje plass i den europeiske «årets bil» kåringen i 1971, der «søsteren» Citroën GS vant. Men i 1972 var det endelig SM-en sin tur til å vinne en kåring, da den vant den prestisjetunge amerikanske «Motor Trend Car of the Year» konkurransen. På den tiden var det uhørt at en ikke-amerikansk bil stakk av med denne tittelen.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Historien om Citroën SM begynner i 1962. Det året bestemte Citroën seg for å utvikle en rask, komfortabel to dørs GT coupé med høye ytelser.

Det ble bestemt at denne bilen – til tross for at den skulle ha et sportslig preg – i første rekke skulle være en sikker, luksuriøs, komfortabel og rask bil i god gammel fransk tradisjon, som tidligere merker Talbot, Bugatti, Delage og Delahaye hadde representert. Dette skulle være en meget prestisjetung bil, helt ulik de biler de hadde bygget tidligere.

Utviklingen av bilen fikk navnet «Prosjekt S». Man fant raskt ut av at ingen av de motorene som allerede fantes i konsernet, passet til en slik type bil. Det ble derfor besluttet at man skulle finne en passende motor for bilen utenfor egne rekker. Det ble bestemt at den skulle ha minimum 6 sylindre, og siden bilen selvfølgelig skulle være forhjulsdrevet (som stort sett alle Citroëns personbiler), måtte det bli en V-motor.

Allerede i 1963 var det kontakt mellom Citroën og Maseratis ingeniør Giulio Alfieri. Guilio Alfieri var på dette tidspunkt allerede en kjent konstruktør av sterke og raffinerte motorer og var ansett som en av de beste i Europa. Konstruksjonen av Citroens nye GT var allerede kommet såpass langt at de innvendige mål på motorrommet var klart. Monsieur Alfieri fikk derfor i oppdrag å lage en motor med 90 graders vinkel mellom sylinderradene og et maksimalt volum på 2,7 liter. Det begrensede slagvolumet var pga ekstra avgifter som ble tillagt biler over 2,7 liters volum i Frankrike. I tillegg skulle motoren yte minimum 150HK.

Alfieri utviklet en motor som tilfredsstilte alle kravene fra Citroën, og ytelsen lå på hele 170HK. Motoren fikk kjennetegnet type C114. Prototyper ble laget og testet av Citroëns egne folk, og de ble imponert over ytelsen samt den karakteristiske lyden.

Citroën SM benyttet seg av flere komponenter fra DS, spesielt hjuloppheng og fjæringssystemet, men også dette ble tatt et skritt videre. Blant annet ble en ny hydraulisk assistert servostyring utviklet. Denne fikk navnet DIRAVI (Direction à rappel asservi, som betyr noe sånt som styring med kontrollert retur). Systemet ble videreført både i Citroën CX (1975 – 1991) og Citroën XM (1989 — 2000). Dette var en progressiv servostyring, som avhengig av hastigheten på bilen tilpasset servovirkningen. Dette betyr i praksis at styringen er lekende lett i snilefart og tung og direkte i 200 km/t.

I løpet av 60-årene ble Robert Opron, en mann fra USA, hentet inn til Citroën. Etter at den kjente Citroën-designeren Flaminio Bertonis, mannen som designet blant annet Citroëns legendariske ID/DS, gikk bort i 1964, ble Opron ansvarlig designsjef hos Citroën. Han er ansvarlig for de konstruksjoner man finner på Citroën på slutten og begynnelsen av 70-årene, før han ble headhuntet til Renault. Hans design var tydelig strømlinjeformet, og du kan finne mange likhetstrekk mellom modellene GS, CX, og SM. Designet av SM-en var futuristisk den gang og fremstår selv den dag i dag som både moderne og tidløst.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Citroën SM ble presentert for første gang 10. mars 1970 i Genève. Bilen ble umiddelbart hyllet i pressen og ble godt likt av publikum, men Citroen SM ble aldri en suksess. Dette skyldtes ikke en enkelt hendelse alene, men en serie med mer eller mindre uheldige hendelser og omstendigheter, som gav SM det endelige nådestøtet i 1975. I løpet av de fem årene produksjonen pågikk, ble 12 920 SM-er produsert. Uten sammenligning forøvrig ble det produsert 6 146 584 Volkswagen Type 1 i samme tidsperiode.

Produksjonstallene for hvert av de fem årene er som følger:

  • 1970: 868
  • 1971: 4 988
  • 1972: 4 036
  • 1973: 2 619
  • 1974: 294
  • 1975: 115

Dette er et ganske høyt antall til å være en prestisjebil, men mye lavere enn hva Citroën hadde ambisjoner om og behøvde for å tjene penger på prosjektet. Dessverre gjorde oljekrisen i 1973 det vanskelig å forsvare en produksjon av en bil med stor motor og høye driftskostnader. Da var det nok mer økonomisk for folk flest å kjøpe en Citroën 2CV eller sågar en Volkswagen Type 1. Flere faktorer spilte altså inn, og Citroën-konsernet fikk etter en meget ekspansiv utvikling på 60-tallet økonomiske problemer. I 1974 kjøpte Peugeot SA 38,2 % av aksjene, før de i 1976 økte eierskapet til 88,95 % og dannet PSA (Peugeot Société Anonyme), som senere ble endret til PSA Peugeot Citroën. Peugeot gjorde kort prosess og stoppet produksjonen umiddelbart, og ferdige karosserier ble skrotet.

I årene frem til 1979 var oppkjøpet av Citroën en finansiell suksess for Peugeot, takket være Citroën-modellene GS og CX.

Tekniske variasjoner[rediger | rediger kilde]

Videreutviklingen av SM under produksjonsårene gjaldt hovedsakelig motoren.

Noen kosmetiske endringer ble gjort, men karosseriet forble nær sagt uendret. Men da Citroën skulle lansere SM i USA, måtte de endre på litt på utseendet.

Citroen SM har en meget avansert lysanordning med seks rektangulære hovedlamper. Dette gir bra lysvirkning, særlig siden de to innerste fjernlysene svinger med forhjulene, slik at man kan se rundt "hjørnet". I tillegg holdes nærlyset horisontalt ved endring i bilens lengderetning (humper, akselerasjon eller lignende).

Det samme systemet hadde siden 1968 vært i bruk på Citroën DS. Foran lyktene var det i tillegg et heldekkende glassdeksel. I USA var det påbudt med runde lykter, og det var ikke tillatt med glass foran lyktene; dette måtte derfor bort. Derfor har noen av SM-ene en front med runde lykter samt at styringen av lyktene og glassdekselet er borte.

Planer som ikke ble noe av[rediger | rediger kilde]

I forkant av lanseringen av SM i USA ble det også gjort krasjtester hvor SM var utstyrt med kollisjonsputer. Testene var en suksess, men det ble ikke satt i produksjon, blant annet fordi det smalt kraftig når putene blåste seg opp. Det ble heller ikke påbudt med dette sikkerhetsutstyret i USA. Planen med bilen videre var at den etter hvert skulle utstyres med en V-8 motor av type C-114. Motoren ble testet, og en ble montert i Alfieris egen SM. Denne gav 230 HK; i tillegg ble C-114 motoren (V-6 utgaven) testet ut både med twin-turbo og 24-ventilsteknikk. Helt opp til 380HK fikk man denne motoren til å yte. SM ble også forberedt på et aktivt fjæringssystem lignende det man kunne finne på Xantia Activa, et aktivt system som hindrer bilen å krenge i svinger. Bilens tidlige død førte til at utviklingen stoppet opp før noen av disse endringene ble satt i live.

Motorer[rediger | rediger kilde]

Den første Citroën SM som kom i 1970, hadde en 2670ccm Maserati motor med tre Weber 42 DCNF forgassere; denne ytte 170 HK. I juni 1972 ble en 3,0l motor med de samme tre Weber 42 DCNF forgasserne introdusert; denne utgaven hadde en ytelse på 180HK. I september 1972 ble det tredje motoralternativet lansert, en 2,7l motor levert med injection electronique (eletronisk bensininnsprøyting), denne utgaven hadde en ytelse på 178HK. Basismotoren gav en toppfart på 230 km/t, og akselerasjonen fra 0-100 km/t gikk unna på 8,9 sekunder. Merk at SM har et tungt selvbærende karosseri på 1480 kilo. Dette var verdens klart raskeste forhjulsdrevne bil på denne tiden, og det forble den i mange, mange år.

Citroën SM i Norge[rediger | rediger kilde]

Citroën SMs historie i Norge er svært beskjeden. I løpet av de fem produksjonsårene, ble det solgt kun fire nye SM’er; et meget beskjedent antall, men grunnen til dette var at bilen var meget dyr: I 1972 kostet en Citroën SM 162 000 kroner, tilsvarende et drøyt husbanklån på den tiden.

Tekniske innovasjoner[rediger | rediger kilde]

Citroën SM har flere avanserte tekniske løsninger. I tillegg til de tidligere nevnte unike hovedlysene, har bilen Citroëns avanserte hydropneumatiske fjæringssystem. Dette systemet justerer automatisk bilens høyde over bakken, uansett last. I tillegg kan føreren, ved hjelp av en spak inne i bilen, justere høyden manuelt.

Ingen av de fire instrumenthusene (klokken iberegnet) på instrumentboret er runde, men derimot i likhet med rattet, ovale.

Den tidligere nevnte DIRAVI-servostyringen hadde, i tillegg til å være hastighetsavhengig, en funksjon som returnerte rattet til midtstilling selv når bilen stod stille. Siden styringen var en del av det felles fjæring/bremse/styre-systemet, leverte akkumulatoren nok hydraulikktrykk til at servovirkningen var tilstedeværende en kort stund etter at motoren var avslått. Rattet har forøvrig bare 2 omdreiinger mellom fulle hjulutslag, noe som betyr at Citroën SM har en uvanlig direkte styring.

Vindusviskerne er «regnfølsomme» og justerer hastigheten etter mengden regn på frontruten.

Bremsesystemet, som ble lånt fra Citroën DS, er utstyrt med skiver på alle hjul. Bremseskivene foran er plassert inne i bilen, helt inntil girkassen (som forøvrig er plassert foran motoren). Kjølingene av disse kommer fra store luftinntak på undersiden av bilens front. Systemet justerer hvor mye bremsekraft som skal fordeles mellom for- og bakhjulene, alt etter hvor mye last som er i bilen.

Standard felgene er laget av stål, og har heldekkende hjulkapsler, men det fantes lettvekts felger som fabrikkmontert tilleggsutstyr. Disse felgene var laget av kompositt materialer.

Citroën SM på TV/film[rediger | rediger kilde]

Citroën SM har vært medvirkende i en del filmer og TV-serier. Den kanskje mest kjente «opptredenen» er i en heftig biljaktscene i den amerikanske spillefilmen The Longest Yard fra 1974, der selveste Burt Reynolds spilte hovedrollen.

Bilen har i tillegg figurert i kjente TV-serier som Columbo.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Citroën SM – bilder, video eller lyd