Cimbex luteus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cimbex luteus
Cimbex luteus
Nomenklatur
Cimbex luteus
Linnaeus, 1758
Hører til
klubbvepser,
vepser,
insekter
Økologi
Habitat: løvskog
Utbredelse: Europa, nordlige Asia
i Norge

Cimbex luteus er en av plantevepsene i gruppen av klubbvepser (Cimbicidae). Larven lever av bladene på seljer og osp.

Cimbex luteus er en stor veps, med bred hårløs kropp. Antennene har en utvidelse i spissen og herav kommer navnet klubbveps.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kjønnene er ikke like. Hannen er mørk, mens hunnen har gul bakkropp, samt noen av ryggplatene. Resten av kroppen er mørk, svart med enkelte brunlige flekker. De er mellom 16 og 25 millimeter lange.

Brystet og bakkroppen er bred og mørk. Bakkroppen er noe flat med velvet overside. Scutellumet er gult og skiller seg ut.

Vingespennet er mellom 20 og 30 millimeter. Vingene er ganske klare, men er svakt røkfarget. Vingemerket er ganske tydelig og spissen av vingene er noe mørke.

Fasettøynene er middels store og hodet er bredt. Antennene er brunlige, trådformet med vanligvis 11 ledd og en utvidelse (antenneklubbe).

Larven er sylindrisk, svakt krummet og litt bredere foran. Den har vorteføtter på alle bakkroppens ledd. Larven ligner ganske mye på larvene til sommerfugler.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Cimbex luteus finnes i og ved løvskog med selje og osp. Flygetiden er om våren og forsommeren.

De voksne skjærer noen ganger et hull i bladene for å drikke sevje.

Hunnen legger mellom 50 og 80 egg. Egget er sylindrisk, omtrent tre millimeter langt. Plantevepser skjærer et snitt i bladet, hvor hun plasserer egget. Bladet lukker seg omkring egget, som er beskyttet mot predatorer og dårlig vær.

Larven er radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Den lever som plantespiser på blad av seljer (Salix, blant annet S. alba, S. myrsinifolia, S. caprea) og på osp (Populus tremula). Den bruker omtrent 5-6 uker på utviklingen. Den utvokste larven er omkring 40nbsp;millimeter lang. Den overvintrer som larve.

Cimbex luteus tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der vepsens indre og ytre organer endres. Larvens bøyelige og myke kropp omdannes til en puppe med et hardt skall. Når skallet er hardt begynner omdanningen fra larve til den voksne (imago) vepsen. De indre organer brytes i varierende grad ned til en cellemasse. En omorganisering skjer og dyret bygges opp igjen. Puppeperioden er om våren, like etter overvintringen. varierer etter temperaturen, vanligvis 11 - 15 dager.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Cimbex luteus finnes i Europa, og det nordlige Asia, østover helt til Kina og Japan. Finnes i Norge

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

I nyere systematikk regnes plantevepser som en parafyletisk gruppe. Det vil si at gruppen Pamphilioidea er av søstergruppene til stilkvepsene, slik at stilkveps stammer fra treveps.[1]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tree of Life Web Project. 1995. Hymenoptera. Wasps, ants, bees, and sawflies.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]