Chumbawamba

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chumbawamba
BeskjeftigelseKomponist Rediger på Wikidata
OpphavBurnley, Storbritannia (1982)
SjangerPunkrock, post-punk,[1] folkrock,[2] anarko-punk,[3] dansemusikk
Aktive år19822012
PlateselskapOne Little Indian, EMI, No Masters, Entertainment One Music
Nettstedhttp://www.chumba.com
IMDbIMDb
Notable verk
Tubthumping, Amnesia

Jude Abbott 1985

Chumbawamba var en anarkistisk pop-gruppe fra Burnley, England, som har eksistert fra 1982 til 2012. Selv om bandet i de vide kretser stort sett bare er kjent for hiten «Tubthumping» som nådde 2.-plass på listene i Storbritannia og Norge og 6.-plass i USA. i 1997 har de pr. 2006 gitt ut 14 offisielle, samt en rekke EPer, kassetter, konsertplater og samleplater. De har også deltatt på en rekke ulike prosjekter sammen med andre artister.

Bandet ble oppløst november 2012.

Bandet startet som et punk-band, og prioriterte de første årene å spille på politiske arrangementer til inntekt for saker som dyrevern, antirasisme og antikrig. De stilte også ofte opp i okkuperte hus. Etter hvert utviklet bandet det som etter hvert skulle bli deres egen stil, der de trakk inn elementer av musikkstiler som pop, folkrock, dance og world music, samtidig som punk-elementet ble nedtonet i musikken, dog uten at det politiske budskapet forsvant. Etter å ha deltatt på en rekke kassetter ga de i 1986 ut plata Pictures of Starving Children Sell Records, et spark til Bob Geldof og Band Aid, så sitt eget Agit-Prop Records. Sammen med plata Never Mind the Ballots, som kom året etter ble denne nyutgitt på CD i 1990. Disse ble fulgt opp av a cappella-albumet English Rebel Songs 1381-1914, der bandet viste at det var i stand til også å spille annen type musikk. Denne ble nyinnspilt i 1998 og nyutgitt i 1993 med ett ekstra spor, under tittelen English Rebel Songs 1381-1984. Etter LP-en Slap samme år, samt Shhh fra 1992, signerte bandet for plateselskapet One Little Indian Records.

Jude Abbott, Neil Ferguson og Boff Whalley fra Chumbawamba i 2005

Anarchy fra 1994 ga bandet en noe videre tilhengerskare. Denne ble fulgt opp av Swinging with Raymond, et album som ble kritisert av enkelte av bandets gamle fans fordi bandet her fremsto som mye mer kommersielt enn tidligere. Kort tid etter signerte bandet for EMI, noe som ytterligere provoserte gamle fans, ikke minst på grunn av EMIs tidligere nære forretningsmessige forhold til deler av våpenindustrien. Chumbawamba hadde endog involvert i produksjonen av en plate som het Fuck EMI i 1989. I kjølvannet av signeringen gikk bandene Riot Clone, Anxiety Society), Oi Polloi, The Bus Station Loonies, The Chineapple Punx, Love, Chips, And Peace og Wat Tyler sammen om plata Anti-Chumbawamba, med sanger som «Chumbawanka», «We Wish You'd Give Up» og «New Labour – New Chumbawamba». Bandet forsvarte det imidlertid med at profittmotivet var like sterkt hos One Little Indian. Dessuten gjorde dette at medlemmene nå kunne drive med musikk profesjonelt.

Oppholdet hos EMI ble imidlertid kort og forholdsvis turbulent. De ga ut Tubthumper, med hitsingelen «Tubthumping» i 1997, og WYSIWYG i 2000, før de året etter forlot selskapet. I løpet av denne tiden gjorde de flere ting plateselskapet ikke satte pris på. Det toppet seg da vokalist Danbert Nobacon helte en mugge vann over visestatsminister John Prescott. De sørget også for at EMI og den kommersielle musikkpressen indirekte bidro til å finansiere EZLN i Mexico.

Etter eventyret med EMI startet Chumbawamba sitt eget selskap MUTT. Her ga de ut albumene Readymades og Un, samt filmmusikken til filmen The Revengers Tragedy før de i 2005 annonserte at de ville ta en pause. Dette skulle imidlertid vise seg bare å gjelde deler av bandet; flere av medlemmene har siden turnert som en akustisk kvartett, og også gitt ut LP-en A Singsong and a Scrap. I 2010 har gruppen gjort comeback, og de har gitt ut albumet ABCDEFG.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Chumbawamba har hatt en rekke medlemmer innom bandet i løpet av sin eksistens. Blant dem som har vært med lenge er:

Offisielle album[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]