Chuhei Nambu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chuhei Nambu
Født4. mai 1904[1]Rediger på Wikidata
Sapporo
Død23. juli 1997Rediger på Wikidata (93 år)
Osaka
BeskjeftigelseFriidrettsutøver, journalist, sprinter, lengdehopper, trestegshopper, reporter Rediger på Wikidata
Utdannet vedWaseda-universitetet
BarnAtsuko Nanbu
NasjonalitetJapan
SportFriidrett
Høyde170 centimeter

Chūhei Nambu (født 27. mai 1904, død 23. juli 1997) var en japansk friidrettsutøver. Han er den eneste som har innehatt verdensrekorder i både lengdehopp og tresteg.

Nambu var medlem av det japanske laget under OL 1928 i Amsterdam, der han deltok i tre øvelser. Hans beste resultat kom i tresteg, der han ble nummer 4, mens landsmannen Mikio Oda vant gull. Han kom på 9.-plass i lengde, og deltok på det japanske laget som ble slått ut i innledningsheatene på 4 x 100 m stafett.

Nambus virkelige gjennombrudd kom i 1931. Etter at han hadde forbedret den japanske rekorden noen ganger, satte han ny verdensrekord med 7,98. Jesse Owens forbedret rekorden mindre enn fire år etterpå, men hoppet var asiatisk rekord helt til den ble slått av Hiroomi Yamada i 1970.

Året etter, under OL 1932 i Los Angeles, var han blant gullfavorittene i både lengde og tresteg. I lengde måtte han nøye seg med bronsemedalje, men revansjerte seg i trestegfinalen. Vinnerspranget på 15,72 m var ny verdensrekord. Dette innebar at Nambu ble den første som hadde innehatt verdensrekordene i både lengde og tresteg. Begge verdensrekordene stod til 1935, da de ble slått av Jesse Owens (lengde) og Jack Metcalfe (tresteg).

OL-medaljer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ World Athletics Database, besøkt 23. august 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]