Chrysler PT Cruiser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chrysler PT Cruiser
ProdusentChrysler
Produsert2000-2010
KlasseKompaktbil
Karosserityper2-dørs cabriolet
4-dørs stasjonsvogn
Generasjoner1
Efterfølger(e)Fiat 500L
Tekniske data
Lengde4 288 millimeter
Bredde1 748 millimeter
Motor2.4 l bensin
2.2 l diesel
Akselavstand2 616 millimeter

Chrysler PT Cruiser er en stasjonsvogn med «retrodesign» som produseres av Chrysler, et merke i DaimlerChrysler-gruppen, som ble lansert i 2001.

Den ble utviklet som en moderne variant av Chrysler Airflow bygget på komponenter fra Dodge Neon, men det ferdige produktet er bygget på en egen plattform.

PT Cruiser har store likheter i både størrelse og form til konseptbilen Chrysler CCV fra 1997, og til konseptbilen Plymouth Pronto fra samme år. Sistnevnte ble best mottatt av publikum, og ble videreutviklet til PT Cruiser.

Modellen er en forhjulsdrevet, femseters bil. En turboladet GT-variant ble lansert for modellåret 2003, og en cabriolet ble lansert for modellåret 2005.

Offisielt står «PT» for «Personal Transportation», men initialene er også navnet på bilens plattform. Neon var bygget på Chryslers PL-plattform («Platform Low»), mens PT Cruiser er bygget på PT-plattformen («Platform Tall»). «PT» var også kodenavnet til PT Cruiser frem til lanseringen.

Den europeiske modellen ble bygget på DaimlerChryslers fabrikk i Graz, Østerrike i 2002, under produksjonskoden PG, mens bilen i 2001 og fra og med 2003 blir bygget i Mexico med produksjonskoden PT.

Selv om karosseriet har vært det samme i hele produksjonsperioden finnes det flere utgaver av PT Cruiser, som kjennetegnes ved ulike merker i bagasjelukens nederste, venstre hjørne. Disse inkluderer blant annet Classic Edition, Limited Edition, Touring Edition, Dream Cruiser, Street Cruiser, Pacific Coast Highway Edition og GT Cruiser. Turbomodellene kjennetegnes med et «2.4L Turbo»-merke i bagasjelukens nederste, høyre hjørne.

I 2005 ble en fireseters cabriolet-modell lansert. Dette er en todørs bil med veltebøyle for ekstra stivhet og rullebeskyttelse. Dessuten sørger veltebøylen for at luften flyter over baksetepassasjerene, og bidrar til mindre trekk i baksetet under kjøring.

I 2006 ble PT Cruiser oppdatert. Gjenkjennelige endringer utvendig er nye hovedlykter, ny grill og redesignede baklykter. Innvendig har bilen fått oppdatert dashbord, og tilkoblingsmuligheter for MP3-spiller til stereoanlegget. Den turboladede 2.4 l motoren er nå tilgjengelig med 180 hk (134 kW) eller i en «High Output»-versjon med 230 hk (172 kW).

I 2007 ble det kun solgt 2 Chrysler PT Cruiser i Norge.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

PT Cruiser var opprinnelig ment som en Plymouth-modell før Chrysler fusjonerte med Daimler-Benz. Den gang hadde Chrysler planlagt et helt nytt modellprogram for Plymouth-merket. Da fusjonen var et faktum fantes det ikke lenger noen tro på Plymouth som et eget bilmerke, og det ble nedlagt. Dermed ble PT Cruiser lansert som Chrysler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]