Christopher Tolkien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Christopher Tolkien
Født 21. november 1924 (89 år)
Leeds
Yrke Forfatter, redaktør, akademiker
Nasjonalitet Storbritannia Storbritannia
England England
Språk Engelsk

Christopher John Reuel Tolkien (født 21. november 1924 i Leeds, England) er en engelsk forfatter og sønn av J.R.R. Tolkien (1892–1973). Han har redigert og utgitt en rekke av farens etterlatte skrifter. Han tegnet de opprinnelige kartene for farens Ringenes herre som han signerte «C. J. R. T.», J-en står for John, et dåpsnavn han generelt ikke benyttet til vanlig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Christopher Tolkien er født i Leeds som den tredje og yngste sønnen til den populære forfatteren John Ronald Reuel Tolkien. Tolkien begynte i Royal Air Force i slutten av 1943 og ble sendt til Sør-Afrika for flytrening. Han kom i tjeneste fra 27. januar 1945 og for en kortere periode var han pilot. Etter krigen studerte han engelsk ved Universitet i Oxford og tok graden BA i 1949 og B.Litt noe senere.

Han tilhørte selv det kritiske publikumet av sin fars litteratur, først som barn da han lyttet til historier om Bilbo Lommelun, som senere ble publisert i boken Hobbiten og deretter som tenåring og ung voksen som kunne gi tilbakemelding om Ringenes herre i løpet av bøkenes femtenårige progresjon. Han hadde oppgaven med å tolke farens iblant selvmotsigende kart over Midgard for å kunne framstille versjonene som ble benyttet i bokene. Han tegnet på nytt hovedkartet på slutten av 1970-tallet for å klargjøre tekstingen og rette en del feil og utelatelser.

Han utga Saga of King Heidrek the Wise: «Translated from the Icelandic with Introduction, Notes and Appendices by Christopher Tolkien» i 1960. Senere fulgte han sin fars fotefar og ble foreleser og veileder i engelsk språk ved New College ved Universitet i Oxford fra 1964 og fram til 1975.

I 2001 fikk han en del oppmerksomhet for sin holdning mot filmtriologien Ringenes herre som ble regissert av Peter Jackson. Han uttrykte tvil over levedyktigheten til filmtolkning kunne beholde romanenes vesentlige essens, men understreket at det var kun hans egen mening.[1] Han fremmet en langt skarpere kritikk i et intervju med Le Monde i 2012: «De slaktet boken, gjorde det til en actionfilm for de mellom 15 og 25 år.»[2]

J. R. R. Tolkien skrev en god del av materialet som er knyttet til legendesamlingen rundt Midgard og som ikke ble trykket i løpet av hans levetid. Han hadde opprinnelig til hensikt å utgi Silmarillion sammen med Ringenes herre, og deler av det var ferdigstilt ved hans død i 1973. Etter farens død tok Christopher Tolkien oppgaven å organisere farens notater, en del av dem skrevet på ulike papirbunker et halvt århundre tidligere. Store deler av håndskrevet. I årene etter arbeidet han på manuskriptet og ble til sist i stand til å framskaffe en utgave Silmarillion som ble utgitt i 1977. Hans assistent for deler av dette arbeiet var den unge Guy Gavriel Kay som senere kom til å utgi egen fantasilitteratur. Christopher Tolkien måtte ta en del vanskelige redaksjonelle valg i presentasjonen av sin fars materiale, og deler av disse valgene har siden blitt kritiert.[3] Silmarillion ble etterfulgt av Unfinished Tales i 1980 og The History of Middle-earth i tolv bind mellom 1983 og 1996; i tillegg ble originaltekstene som Silmarillion ble konstruert fra også gjort offentlige.

I april 2007 utga Christopher Tolkien boken The Children of Húrin, en fortelling som hans far hadde nesten fullført i tiden mellom 1951 og 1957 før han oppga bokprosjektet. Det var en av hans første fortellinger hvor den tidligste versjonen gikk tilbake til 1918. I mai 2009 ble ytterligere en bok J. R. R. Tolkien utgitt, redigert av Christopher Tolkien: The Legend of Sigurd and Gudrún, en gjenfortelling av den norrøne Volsungesaga. I mai 2013 ble The Fall of Arthur, ytterligere et verk redigert av Christopher Tolkien, men ikke knyttet til legendesamlingen rundt Midgard.[4]

Juridisk strid[rediger | rediger kilde]

I 2008 startet Tolkien et søksmål mot New Line Cinema, som han hevdet skyldte ham 80 millioner pund i ubetalte royalties. I september 2009 kom partene til enighet og Tolkien trakk de rettslige innvendingene.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Christopher Tolkien bor i dag i Frankrike med sin andre hustru Baillie Tolkien (født Klass), som redigerte J. R. R. Tolkiens The Father Christmas Letters for en posthum utgivelse. De har to barn, Adam Reuel Tolkien og Rachel Clare Reuel Tolkien. Selv om han angivelig skal ha avvist sin sønn fra sitt første ekteskap, advokaten og romanforfatteren Simon Mario Reuel Tolkien, delvis grunnet en strid om filmatiseringen av Ringenes herre,[5] er de i dag forsonte igjen.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]