Christopher Tostrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Christopher Tostrup
Født20. sep. 1804Rediger på Wikidata
Død17. okt. 1881Rediger på Wikidata (77 år)
BeskjeftigelseForretningsdrivende, trelasthandler Rediger på Wikidata
SøskenHans Tostrup
Jacob Tostrup
NasjonalitetNorge
GravlagtVår Frelsers gravlund

Christopher Henrik Holfeldt Tostrup (født 20. september 1804 i Hjelmeland, død 17. oktober 1881 i Christiania) var en norsk trelasthandler og godseier. Han grunnla Tostrup & Mathiesen, et av Norges største trelastfirmaer i andre halvdel av 1800-tallet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Christopher Tostrup

Han var sønn av infanterikaptein Nicolay Tostrup og Thale Margrethe Resen Holfeldt, og var bror av amtmann og stortingsmann Hans Tostrup og gullsmed Jacob Ulrich Holfeldt Tostrup. Foreldrene var ikke spesielt velstående og hadde bare råd til universitetsutdannelse for den ene sønnen, og det var derfor planen at Christopher skulle bli sjømann. Da han skulle ut med et skip for alvor første gang rakk han imidlertid ikke frem, og da skipet få dager senere gikk ned med mann og mus gjorde moren det straks av med sjømannsplanene. I stedet ble han i 1822 ansatt på kontoret til bordskriver Ole Nerdrum.

Seks år senere ble han ansatt av generalkrigskommissær Haagen Mathiesen, som bodde i København. Etterhvert ble han bestyrer for Mathiesens eiendommer i Hurdal, Skedsmo og Trysil, og viste seg raskt som en dyktig forretningsmann. Etter Mathiesens død i 1842 kjøpte han eiendommene i Hurdal, Hadeland og Nannestad sammen med Mathiesens sønn Mogens Mathiesen, og de dannet da firmaet Tostrup & Mathiesen, som de eide med en halvpart hver. Firmaet het juridisk opprinnelig bare «Chr. Tostrup», men det ble senere endret til «Tostrup & Mathiesen». Raskt kom Mogens Mathiesens sønn Haaken C. Mathiesen inn i firmaet, som kjøpte opp nye store skogeiendommer og ble et av de største trelastfirmaene i landet, som tidvis var det høyest lignede firmaet i Oslo. Ifølge en familietradisjon skal Haaken C. Mathiesen ha ønsket at firmaet skulle kjøpe Nordmarksgodset, men Tostrup gikk imot planen.[1]

Hovedbygningen på Kjellestad

Tostrup var medlem av direksjonen for Hovedbanen, kommunestyret i Christiania, den kongelige skogkommisjon, fengselskommisjonen og ble vararepresentant på Stortinget i 1854. Han ble ridder av Vasaordenen i 1864, men bar aldri dekorasjonen. I 1845 kjøpte han løkken Bellevue i Christiania, som senere ble Vår Frelsers gravlund. Han restaurerte huset og anla parkmessig hage, og bodde der til 1870-årene. I 1870 kjøpte han herregården Kjellestad i Stathelle, der han bodde de siste årene. Kjøpet innledet en mer passiv periode for Tostrup i ledelsen av Tostrup & Mathiesen.

Familie[rediger | rediger kilde]

Christopher Tostrups grav på Vår Frelsers gravlund. Han er begravet sammen med bl.a. sine sønner Oscar og Thorvald, datter Agnes, dattersønn Christopher Tostrup Paus m.fl. Graven til høyre, med byste, tilhører hans bror Jacob Ulrich Holfeldt Tostrup

Christopher Tostrup var gift med Julie Camilla Schaft, datter av Andreas Schaft. De hadde tre sønner og fire døtre:

  • Valborg Tostrup (1836–1886), som var gift med sin fetter, cand.med. Herman Frederik Amberg Gjør
  • Agnes Tostrup (1839–1863), som var gift med sin tremenning, krigskommissær Johan Altenborg Paus
  • Harald Tostrup (1839–1858), død som barn
  • Thorvald Tostrup (1841–1890), trelasthandler
  • Louise de Seue Tostrup (f. 1843), som var gift med sin fetter, overrettssakfører Carl Ludvig Platou Gjør
  • Oscar Tostrup (1845–1892), trelasthandler
  • Cathinka Tostrup (1847–1848), død som barn
    Grav for Cathinka Tostrup, Harald Tostrup, Agnes Paus født Tostrup, Thorvald Tostrup og Oscar Tostrup, Vår Frelsers gravlund

Agnes' sønn Christopher Tostrup Paus vokste i stor grad opp hos besteforeldrene etter morens tidlige død.

Ved Christopher Tostrups død trådte sønnene Oscar og Thorvald inn som partnere i Tostrup & Mathiesen, med de andre arvingene – enkefru Tostrup, døtrene Valborg og Louise, og dattersønnen Christopher Tostrup Paus – som kreditorer med pant i firmaets eiendommer. Oscar og Thorvald var begge ugifte og ved Oscars død i 1892 ble Tostrup-arvingene løst ut av Mathiesen-familien, muligens i tråd med en tidligere avtale.

Alle sønnene døde uten etterkommere og Agnes' eneste sønn Christopher Paus var også ugift. Christopher Tostrup har imidlertid etterkommere gjennom døtrene Valborg og Louise, med slektsnavn bl.a. Gjør og Paus. Valborg Tostrup var bl.a. mor til Elise Schaft Gjør, gift med ingeniør og fabrikkeier Karl L. Paus, Bygdøy; de var foreldre til bl.a. godseier Herman Paus (1897–1983), Herresta, fabrikkeier Eyvind Paus (f. 1900), Oslo, og godseier Karl Paus (f. 1902), Närsjö gård, med etterkommere i Norge, Sverige og Storbritannia. Oldebarnet Herman Paus var gift med grevinne Tatiana Tolstoy, den russiske forfatterens barnebarn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • S. H. Finne-Grønn. Familien Tostrup fra Lister. Christiania, 1897
  • Francis Sejersted, Den gamle bedrift og den nye tid; 1842–1895. Oslo, Dreyer, 1979. Bd. III i serien Fra Linderud til Eidsvold Værk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sejersted s. 259

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]